Oslo Barcode

Uvanlig sterk novembermåned i boligmarkedet

Carl O. Geving (Foto: Joakim Karlsen)

Aktiviteten i boligmarkedet er svært høy for årstiden å være, prisutviklingen er sterkere enn normalt, og det lite som indikerer at boliginteressen vil avta. Utviklingen bekrefter NEFs analyse av boligmarkedet i koronaåret 2020. Folk flest har fått bedre økonomi som følge av lave renter og nordmenn prioriterer boligkjøp høyt under pandemien, sier administrerende direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Boligprisene i falt i gjennomsnitt med 0,1 prosent i november 2020, men det er uvanlig sterkt for årstidene å være.

Boligprisene er nå 7,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser den ferske statistikken fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

Rekordmange omsetninger

Veksten i antall omsetninger fortsatte i november når det ble solgt 8095 boliger i Norge. Det er 13,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 95 493 boliger i Norge, noe som er 6,1 prosent flere enn på samme tid i 2019. Og med all sannsynlighet kommer vi i 2020 for første gang å se over 100 000 bruktboliger omsatt på et år.

I november ble det lagt ut 6.972 boliger til salgs i Norge, noe som er 3,3 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 98.111 boliger til salgs, noe som er 1,52 prosent færre enn på samme tid i fjor.

Etter et år med høy omsetning i bruktmarkedet og lav boligbygging er varelageret i ferd med å reduseres. NEFs medlemmer melder om moderat ordreinngang over store deler av landet i forhold til den høye omsetningen. Oslomarkedet er særlig presset, og det ligger til rette for relativt sterk konkurranse og prispress i månedene som kommer, sier administrerende direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Det tok i gjennomsnitt 46 dager å selge en bolig i november 2020. Kortest salgstid hadde Oslo med 18 dager og lengst salgstid hadde Stavanger m/omegn med 63 dager.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i november hadde Bodø m/Fauske med en oppgang på 1,5 prosent. I hovedstaden var det også en vekst på hele 1,1 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Kristiansand med en nedgang på 0,6 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo og Bodø m/omegn med en oppgang på 10,4 og 10 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 4,2 prosent.

Del artikkel