Hvordan kan de unge få plass i boligmarkedet?

Unges mulighet til å komme inn i boligmarkedet var tirsdag tema for debatt under Arendalsuka. Temperaturen var høy i debatten som NEF arrangerte sammen med Huseiernes Landsforbund og NBBL.

Tallenes tale er klar, i 2018 ser vi flere steder i landet de høyeste boligprisene noensinne. Boligprisene stiger mer enn vanlig prisstigning, og langt over inntektsveksten. Dette skjer samtidig med at husholdningenes gjeldsgrad øker mer enn inntektene.

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita viser at førstegangskjøperne i boligmarkedet blir eldre og færre. I 2007 var det 67.084 førstegangskjøpere på landsbasis. I 2017 var antall førstegangskjøpere redusert til 54.577. Det er en nedgang på nesten 20 prosent.

Helt ferske tall fra Ambita viser at byer som Oslo, Bergen og Trondheim har en moderat økning i førstegangskjøpere første halvår 2018, mens byer som Stavanger og Kristiansand har en viss nedgang.

Les mer: Stabilt antall førstegangskjøpere første halvår i Norge

Hvordan få unge inn i boligmarkedet

Hvordan kan de unge også i fremtiden få mulighet til å kjøpe og eie sin egen bolig? Det var det store spørsmålet på tirsdagens direktesendte boligdebatt på TV2 Nyhetskanalen, som Norges Eiendomsmeglerforbund arrangerte i samarbeid med Huseiernes landsforbund og Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Det ble varm temperatur i debatten når politikerne snakket om hvem som hadde gjort hva for de unge i boligmarkedet. (Foto: Svein Strømnes)

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) presenterte regjeringens boligstrategi, og diskuterte heftig med de boligpolitiske talspersonene Siri Gåsemyr Staalesen i Arbeiderpartiet og Karin Andersen fra SV.

I debatten deltok Carl O. Geving for NEF, Thor Eek for NBBL og Morten A. Meyer fra Huseierne.

Høy temperatur – få løsninger

I debatten ble temperaturen mellom politikerne høy når det ble snakket om hva som er blitt gjort og hvorvidt det har vært tilstrekkelig. Derimot var politikerne mindre konkrete når det kommer til løsninger. Regjeringen har for eksempel videreført Boliglånsforskriften uten at det kom noen særlige spesielle regler for unge.

NEF foreslo for eksempel at det skulle være mulig å gi lån til unge med høy betjeningsevne og lav egenkapital mot at de låner til fast rente for å få en trygg økonomi. Dette og andre forslag ble ikke tatt inn i boliglånsforskriften.

Les Kurt Bucks kommentar: Fastrente kan hjelpe de unge inn i boligmarkedet

 

(Toppfoto: Nina Granlund Sæther, Huseiernes Landsforbund)

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no