pexels-photo-346301

Snittvederlaget til eiendomsmeglerforetakene økte med 4 prosent i 2017

Ny statistikk fra Finanstilsynet viser en liten økning i vederlaget fra 2016 til 2017. Men ikke så høy som boligprisstigningen.

Finanstilsynet har nylig kommet med sin statistikk for eiendomsmeglingsområdet for 2016. Den viser at mens boligprisene steg med 8 prosent i snitt på landsbasis i fjor, så steg meglervederlaget bare med 4 prosent i snitt på landsbasis. Med andre ord langt under boligprisutviklingen.

Prosentvis vederlag faller

Snittvederlaget for eiendomsmeglerforetak var i fjor på 54.549 kroner pr oppdrag på landsbasis – opp fra 52.532 kroner i 2015.

Og med en høy boligprisvekst i 2016, falt snittvederlaget i prosent av formidlet verdi. I 2016 ble det på 1,78 prosent, mot 1,84 prosent i 2015.

Les også: Provisjoner verden rundt: Norge blant de laveste

Med gebyrer, uten moms

Prosentsatsen er et godt mål for å se hvordan vederlagene stiger eller synker i forhold til boligprisene. Men:

NB: Disse summene kan ikke umiddelbart sammenlignes med provisjonene som gjengis i eiendomsmegleres prislister og kontrakter. Det er to grunner til dette:

  • Tallene som rapporteres til Finanstilsynet er uten moms, mens tallene i prislistene som gis til forbrukerne er med moms.  Vederlagssatsen som forbrukere betaler er dermed 1,25 ganger større.
  • I tillegg omfatter Finanstilsynets tall alle vederlag som eiendomsmeglerne tar inn, både provisjon til megler og honorarer som grunnhonorar, tilretteleggingsgebyr, nettannonsering knyttet til markedspakker med «smartannonsering» mm. (Utlegg til takstmann, fotograf mm inngår ikke.)

 

 

 

Del artikkel