NEF-Ansatte-Portrett-Carl-O-Geving

– Rentepolitikken får store skadevirkninger for boliginvesteringene

Norges Bank setter opp styringsrenten ytterligere. Dette tror Norges Eiendomsmeglerforbund vil få langt større skadevirkninger for boliginvesteringene enn man så for seg.

Norges Bank satte i dag opp styringsrenten med nye 0,25 prosentpoeng, til 4,25 prosent. Dette er den 13. rentehevingen siden renten var null prosent ved utgangen av pandemien.

Dette bekymrer Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nye anslag i blått – Kilde: Norges Bank.

– NEF er bekymret for renteutviklingen og utsiktene til at Norges Bank vil holde styringsrenten for høy for lenge. I fjor høst ble det gjort en pengepolitisk kuvending av de sjeldne da sentralbanken innså at styringsrenten var holdt for lav for lenge, siden er renten satt opp med rekordfart. Denne politikken er i ferd med å få langt større skadevirkninger for boliginvesteringene enn man så for seg, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

– Til tross for at sentralbanken for ett år siden forutsatte en vekst i boliginvesteringene for 2023, viser statistikk fra SSB og Samfunnsøkonomisk Analyse at vi får et fall på minst 13-14 prosent innen året er omme. Boliginvesteringene har ikke falt så mye siden 90-tallet. Dette betyr at pengepolitikken er bygget på en dramatisk underestimering av langtidsvirkningene for aktivitet og sysselsetting i landets viktigste fastlandsindustri. Dette vil få gradvis mer negative virkninger for boligindustrien etter hvert som kapasitet og kompetanse svekkes, og rammer den fremtidige boligforsyningen til en befolkning i vekst, sier Geving videre.

Prognosen for styringsrenten er litt oppjustert og indikerer en styringsrente som blir liggende rundt 4,5 prosent gjennom neste år.

– NEF forsøkte å advare mot disse effektene for ett år siden. Nå er vi der vi fryktet, men har etter alt å dømme bare sett begynnelsen av skadevirkningene. Den negative spiralen kan bare stoppes ved at rentebanen senkes, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Vil få prisveksten innen rimelig tid

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, foto. Norges Bank

Norges Bank begrunner dagens rentebeslutning og den antatte videre rentehevingen med at de ønsker å få kontroll på prisveksten før den får satt seg.

– Hvorvidt det blir nødvendig å heve renten videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Trolig setter vi styringsrenten opp en gang til, mest sannsynlig i desember, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

– Trolig vil det være behov for å holde renten oppe en god stund fremover, sier Wolden Bakke videre.

Del artikkel