Historiske salgstall i boligmarkedet 2020

Boligpriser febuar

I fjor ble det nesten solgt 100 000 bruktboliger, noe som er en ny rekord i antall omsetninger.

Boligåret 2020 startet ganske normalt og avsluttet knallsterkt med historiske salgstall og sterkere prisutvikling enn normalt over hele landet. Hovedforklaringen ligger i historisk lave renter og nordmenns ønske om å investere i eget hjem. Ettersom prisveksten har tiltatt utover høsten har forventninger om prisvekst blitt en prisdriver i seg selv, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Fersk statistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene i Norge i gjennomsnitt steg med 8,7 prosent i 2020. I desember var prisene uendret, men korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

Nesten 100 000

I 2020 ble det solgt 99 581 boliger i Norge, noe som er 6,7 prosent flere enn i 2019. I desember ble det solgt 3811 boliger i Norge, noe som er 22,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019.

Det tok i gjennomsnitt 60 dager å selge en bolig i desember 2020. Det er en økning fra 46 dager i november. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager og lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 83 dager.

Carl O. Geving (Foto: Jonas Karlsen)

Framover forventer vi en stemning preget av optimisme med utsikter til normalisering av samfunnet som slår ut i en relativt sterk start på boligåret 2021. Med erfaringene fra 2020 vil mange tenke at prisutviklingen skal fortsette med samme styrke gjennom 2021, men da glemmer man at etterspørselen i 2020 var preget av en ekstraordinær renteeffekt og midlertidig lemping på boliglånskravene. Ingenting vokser inn i himmelen. I løpet av våren forventer vi en noe bedre balanse mellom etterspørsel og tilbud og dermed avtakende prisvekst i store deler av landet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Oslo og Bodø sterkest

Sterkest utvikling i 2020 hadde Oslo og Bodø m/Fauske med en oppgang på henholdsvis 12 og 11,1 prosent. Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen i 2020 med en oppgang på 5,2 prosent.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i desember hadde Oslo med en oppgang på 1,7 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Hamar m/Stange med en nedgang på 0,1 prosent.

I Oslo vil imidlertid renteeffekten være sterkere og mer langvarig fordi lav boligbygging fører til tilbudsunderskudd og mer konkurranse mellom kjøperne. Derfor forventer vi en sterkere prisvekst gjennom året enn normalt i hovedstaden, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no