oslo-luftfoto5

Boligprisene: – Vi er bekymret for at prisveksten skal bli så sterk at eierlinjen i den norske boligmodellen undergraves

Bruktboligmarkedet trumfer effekten av høye renter. Vi er bekymret for at prisveksten skal bli så sterk at eierlinjen i den norske boligmodellen undergraves. Boligbehovet er stort, omsetningen er høy og etterspørselen er stigende, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Boligprisene i Norge steg i gjennomsnitt med 1,2 prosent i april 2024. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,7 prosent, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 7,2 prosent. I april ble det solgt 9.942 boliger i Norge, noe som er 42,9 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023. Så langt i år er det solgt 30.730 boliger i Norge, noe som er 4,3 prosent flere enn i samme periode i 2023.

Tilbudssiden er svekket etter lang tid med lav produksjon av nye boliger, det bidrar til den sterke prisutviklingen.  Samtidig øker forskjellene mellom husholdninger raskt. Unge som ikke har foreldrehjelp vil slite mer med å få kjøpt sin første bolig i et presset marked, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Regjeringen har forsøkt å svare på utfordringene i boligmarkedet gjennom boligmeldingen som skal behandles i Stortinget 28. mai. Regjeringens forslag til tiltak kommer sent og framstår som utilstrekkelige i møte med tilbudsutfordringene som vil komme i kjølvannet av to år med svært svak boligproduksjon, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Større utbud

I april ble det lagt ut 10.881 boliger for salg i Norge, noe som er 11,9 prosent flere enn i samme måned i 2023. Så langt i år er det lagt ut 32.347 boliger for salg i Norge, noe som er 3,7 prosent flere enn i samme periode i 2023.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i april ned fra 56 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 27 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 105 dager.

Del artikkel