Boligprisene stiger i Oslo

11 prosent færre solgte boliger i juli i år sammenlignet med i fjor

Boligprisene steg med 0,2 prosent fra juni til juli. Men markedet preges av meget lavt utbud.

Det ble i juli solgt 3.642 bruktboliger, en nedgang på 11,0 prosent sammenlignet med juli 2015. Det viser prisstatistikken fra EiendomNorge som ble presentert onsdag.

Dermed går prisene også opp. Med en prisstigning på 0,2 prosent fra juni til juli, og er boligprisene nå 8,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

For få boliger

Dette bekymrer Norges Eiendomsmeglerforbund:

– I dag er det 3-4 ganger mindre boliger i markedet enn det er behov for. Slik har det vært lenge. Dette viser en voldsomt sterk trend i pressområdene, hvor Oslo-regionene topper alt. Mange på desperate boligjakt og renteblinde kjøpere er en skummel miks, kommenterer Carl O. Geving.

Carl Geving utdyper:

-Dette viser en voldsomt sterk trend i pressområdene, hvor Oslo-regionene topper alt. Mange på desperate boligjakt og renteblinde kjøpere er en skummel miks.

Les også: Forbrukerombudet om selvsalg: Konsekvensene dersom noe skulle gå galt i salgsprosessen kan være store for begge parter

Sterk oppgang i Oslo og Trondheim

I Oslo steg prisene med opp til to prosent i sentrale bydeler viser boligprisstatistikken. Oslo og Trøndelag også er de områdene der det blir solgt færre boliger enn normalt. Statistikken viser at det så langt i år er solgt 5,8 prosent færre boliger enn på samme tid i 2015.

-I Oslo er det mye politikk, men lite handling. Sommel med tomteregulering og byggesaksbehandling gjør at markedet er skviset. Som eksempel på de ekstreme regionale forskjellene ser vi at Kristiansund med 25.000 innbyggere har hatt flere boliger til salgs i juli enn Oslo med 660.000 innbyggere, forteller Carl O. Geving.

Forskjeller rundt i landet

Statistikken viser at det er store forskjeller rundt i landet. Noen steer er markedet balansert, og i enkelte områder har man overbud av boliger.

Det kan også se ut som om markedet i Rogaland har stabilisert seg noe, med en nedgang på 0,6 prosent i Stavanger i juli. Men også der var salget lavt, bare 98 boliger ble solgt i Stavanger i juli.

-Det er positivt å se at Stavanger og Sandnes fortsatt ser ut til å stabilisere seg på en ny prisnormal, selv om markedet fortsatt beveger seg langsomt, kommenterer Carl O. Geving.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)
RENTEUTFORDRING: Den lave renten gjør at det nesten blir umulig å finne boliger i sentrale områder, mener administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Utfordring med lav lånerente

En av utfordringene, slik Norges Eiendomsmeglerforbund ser det, er den lave lånerenten:

– Vi er bekymret for at det kan bli et eskalerende problem med prisvekt på 13, 14 og 15 prosent årlig. Da vil det bli enda vanskeligere og nesten umulig å finne boliger i sentrale områder så lenge kreditten er så billig som den er. I dag tar mange opp store lån for å kjøpe dyre boliger fordi det nærmest er gratis å låne penger, påpekte NEFs administrerende direktør Carl O. Geving til ABCNyheter onsdag.

Han utdyper:

-Samfunnet er ikke tjent med at boligprisene vokser 4-5 ganger mer enn konsumprisene.  Det blir til slutt umulig for mange å etablere seg der de ønsker å jobbe og leve.  Det øker risikoen for at flere drar på seg en usunn gjeldsbyrde.

Les også: 7 tips til boligsalget: Slik går du frem når du skal selge bolig

Del artikkel