Oslo kommune vil 1. mai 2019 endre priser på varer som formidles gjennom Plan- og bygningsetatens Bestillingstjeneste for kart og geodata. Nye priser, gjeldende fra 1. mai 2019, er gjengitt i dokumentet som du kan hente her: Last ned
Eiendomsskatten i Oslo: Hvordan sette inn i salgsoppgaven, og hvem skal betale?
- Av: Redaksjonen
- 5. august 2016
- Fagstoff, Forsidenytt, Nytt fra juridisk avdeling

Innføringen av eiendomsskatt i Oslo har ført til en del spørsmål knyttet til hvordan den skal føres opp i salgsoppgavene, og hvem av selger og kjøper som skal betale. Her rydder NEFs juridiske avdeling opp!
AV: advokat Nina Fodstad Skumsrud, NEF (bildet)
I forbindelse med innføring av eiendomsskatt i Oslo fra og med inntektsåret 2016, har NEF juridisk fått spørsmål blant annet om hva som skal opplyses i salgsoppgavene, og hvordan denne skatten skal avregnes mellom kjøper og selger.
Eiendomsskatt og beregning
Kommunen har bestemt at «boligverdien» fra Skatteetaten legges til grunn for beregningen av eiendomsskatt. Denne boligverdien er beregnet ut fra ligningsverdien. Hvis boligen er en primærbolig er likningsverdien i selvangivelsen 25 % av boligverdien. For å finne boligverdien må derfor likningsverdien multipliseres med fire.
Likningsverdien som legges til grunn for eiendomsskatt i 2016 finner man i selvangivelsen/likningen for 2014. Husk at hvis det er flere som eier boligen sammen, må man legge sammen likningsverdiene til alle eierne for å beregne boligverdien.
Når kommunen har fått boligverdien, altså ligningsverdi x 4, må man finne grunnlaget for eiendomsskatt. Eiendomsskattegrunnlaget skal utgjøre 80 % av boligverdien. Man må med andre ord redusere den boligverdien man har regnet seg frem til med 20%. I eiendomsskattegrunnlaget skal det så gjøres et bunnfradrag, og Bystyret i Oslo har vedtatt et bunnfradrag for boliger på fire millioner kroner. Hvis eiendomsskattegrunnlaget er lavere enn fire millioner kroner, får du med andre ord ikke eiendomsskatt på boligen. I 2016 er skattesatsen to promille av beregningsgrunnlaget. Se regneeksempel på Oslo kommunes nettsider.
Mer om eiendomsskatten kan leses i denne saken: Slik beregnes eiendomsskatten
Hva skal stå i salgsoppgaven?
Hvilke opplysninger en eiendomsmegler må innta i salgsoppgaven om eiendomsskatt vil i stor grad avhenge av om plikten til å gi opplysningen faller inn under eiendomsmeglingsloven § 6-7 første ledd eller § 6-7 annet ledd nr. 11.
Finansdepartementet har i en tolkningsuttalelse fra 2007 uttalt at eiendomsskatt anses som en fast løpende kostnad for eiendommen, og følgelig er eiendomsskatt noe eiendomsmegler må opplyse om etter emgll. § 6-7 annet ledd nr. 11.
Les også: Ikke lov med gebyr når banken oppgir restgjeld
I og med at eiendomsskatt anses som en fast løpende kostnad må det opplyses om hva beløpet utgjør, og megler vil altså måtte avklare hva eiendomsskatten utgjør for hver enkelt bolig man selger. Etter vår oppfatning er det ikke nødvendig å vise hvordan man har kommet frem til hva eiendomsskatten blir, så lenge man opplyser om det faktiske beløpet.
Vi anbefaler at man i salgsoppgavene inntar en opplysning som for eksempel «Eiendomsskatt for 2016 utgjør kr. 2 000». Det er viktig for kjøpere å vite både hva eiendomsskatten utgjør ved kjøpet, men også at det kan komme endringer for eksempel ved at skattesatsen økes.
Avregning mellom kjøper og selger?
Det vanlige synes å være at kommunene innkrever eiendomsskatt kvartalsvis samme med øvrige kommunale avgifter, og spørsmålet om betaling løser seg naturlig ved at utgiften avregnes mellom kjøper og selger som en del av pro & contra oppgjøret pr. overtagelsestidspunktet.
For Oslo – og andre kommuner – som nå skal kreve inn eiendomsskatt for første gang, kan utskrivings- og forfallstidspunkt for betalingen skape noen utfordringer der boligen er solgt før skatten innkreves.
I Oslo vil faktura for utskrevet eiendomsskatt for 2016 sendes ut i september og oktober 2016, og forfall er innen hhv. 1. oktober 2016 og 1. november 2016.
Fra neste år legges det opp til innkreving 4 ganger i året sammen med de øvrige kommunale avgifter.
Les også: Her er kommunene med høyest eiendomsskatt
Har man solgt boligen i mai og overtakelse skal skje 15. august 2016, vil man på overtakelsestidspunktet være i den situasjon at eiendomsskatt er utskrevet for hele året, men faktura er verken sendt ut eller forfalt til betaling. Hele utgiften er med andre ord pådratt og har oppstått i selgers eietid, men faktura mottas og forfaller først etter at kjøper har overtatt eiendommen.
Hvem skal betale eiendomsskatten?
Oslo kommune opplyser at fakturaen for eiendomsskatt vil sendes til den som var hjemmelshaver på det tidspunkt skatten ble utskrevet. Utskrivingstidspunktet var 30. juni 2016 og i eksempelet ovenfor hvor overtakelse er avtalt til 15. august 2016, vil man altså måtte regne med at kommunen sender fakturaen i selgers navn selv om eiendommen er overført og tinglyst over til ny eier før fakturaen sendes ut.
Kommunen opplyser at de jobber med en løsning for å kunne fange opp en tinglyst hjemmelsoverføring i perioden mellom utskriving av skatten og utsendelse av faktura, men pr i dag er det altså usikkert om slikt fanges opp.
Juridisk avdeling i NEF anbefaler at megler er ekstra oppmerksom på denne utfordringen og sørger for at det klart avtales hvordan eiendomsskatten for 2016 skal fordeles mellom kjøper og selger. Det naturlig vil etter vår oppfatning være at en slik skatt fordeles mellom partene i forhold til eietid, og at den medtas i pro & contra oppgjøret.
Trenger du juridisk bistand? NEFs juridiske avdeling kan hjelpe! Se mer om tjenesten, priser og vilkår her!
Relaterte Artikler
-
Prisendring i Oslo kommune
-
Salgsoppgave skal være klar på markedsføringstidspunktet
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) støtter Eiendom Norges oppfordring til eiendomsmeglerforetakene om at salgsoppgaven skal være tilgjengelig når markedsføringen av boligen begynner. - Salgsoppgaven inneholder vesentlig informasjon om boligen, og det er svært viktig at denne gjøres tilgjengelig for interessentene på en slik måte og på et slikt tidspunkt at de får tid til å gå grundig gjennom denne før handel eventuelt inngås. Vi oppfordrer derfor…
-
Investorer preger Oslo-markedet
En ny undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at hver femte bolig i Oslo-området blir kjøpt av en investor. Dette er med på presse prisene ytterligere oppover. - Nå melder mange meglere at trykket fra investorene har økt det siste året, og det kan virke som det særlig er småinvestorene som forsterker trenden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til DN.no. Se…
-
Skal sikre eiendomsmeglerens posisjon i bolighandelen
Styret i Norges Eiendomsmeglerforbund har nedsatt et utvalg som skal se på hvordan vi kan forsterke meglerens rådgiverposisjon i bolighandelen. Etter landsmøtets behandling av et forslag fremsatt av megler MNEF Terje Tinholt, har styret i Norges Eiendomsmeglerforbund nedsatt et arbeidsutvalg som skal utrede mulige endringer i meglerens rolle og ansvar. Formålet er å forsterke meglerens posisjon som rådgiver for å utvikle en tryggere bolighandel…
-
Færre flytter til Oslo
På landsbasis er sentraliseringstrenden fortsatt sterk, men for Oslo ble antallet nettoinnflyttinger halvert fra 2015 til 2016. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det også var en omfattende nedgang i nettoinnflyttinger til Rogaland og Hordaland. Akershus var det fylket som opplevde en sterkest økning i antall personer som flyttet dit i fjor, etterfulgt av Østfold og Sør-Trøndelag. Nordland, Hedmark og Sør-Trøndelag hadde den…
-
OBOS: Sterk prisvekst i Oslo
Prisveksten på OBOS-boliger i Oslo var i 2016 på hele 29,5 prosent. I desember var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 63 525 kroner. I enkelte bydeler må man ut med over 80 000 kroner per kvadratmeter for å sikre seg en bolig boligbyggerlaget. Kvadratmeterprisen i desember 2016 var 2,3 prosent høyere enn i november 2016, skriver selskapet i en pressemelding.…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Solgt for 1,1 milliarder kroner 27. juni 2022
- Dette skriver avisene om norsk økonomi mandag 27. juni 27. juni 2022
- P4 Nyheter 27.06.2022 08:00 27. juni 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 26. juni 2022
- Rekordlav andel sekundærboliger: – Så lenge kostnadene går opp, vil avkastningen gå ned 26. juni 2022
- TRAB-2021-169914 24. juni 2022
- Dagens rente-nyhet fikk Henry til å angre skikkelig: – Jeg må nok ta en telefon til banken 24. juni 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no