Skatt på bolig i 2019 – slik er satsene

  • Av: Redaksjonen
  • 22. november 2017
  • Forbruker

Det blir lavere rentefradrag og lavere skatt på leieinntekter i 2019. I tillegg er skattefritaket for AirBnB-utleie fjernet. Dette er skatteopplegget for boliger i 2019.

Oppdatert 21.1.2019

SPØRSMÅL?  Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Dette er det viktigste punktene i skatten for boligeiere i 2019

1. Rentefradraget går ned for alle

I 2019 senkes den alminnelige skattesatsen fra 23 til 22 prosent. Dette får innvirkning for alle som har lån. For verdien av skattefradragene går tilsvarende ned når satsen på alminnelig inntekt settes ned.

Det betyr at du i 2019 får 22 prosent av renteutgiftene i fradrag. Dette har gått jevnt nedover under Regjeringen Solberg, fra 28 prosent i 2013.

Med dagens lave rentenivå har dette neppe noen stor betydning for de fleste. Men ved en renteoppgang vil man kunne merke dette. Et lavere fradrag for renteutgifter gjør at man som må være forsiktigere med å ta opp lån.

2. Lavere skatt på leieinntekter for de som leier ut bolig

Nedgangen i skatt på alminnelig inntekt fra 23 til 22 prosent får også betydning for de som leier ut. Skatten på leieinntektene går nå ned.

Dette blir ikke den store besparelsen for utleiere, med 100.000 kroner i leieinntekter, blir det 1000 kroner i spart skatt. 

Les mer: Skatt på utleie i 2019 – slik er reglene

3. Gevinstskatten ved boligsalg går ned

Selger man bolig med skattepliktig gevinst får man også glede av at skatteprosenten går ned fra 23 til 22 prosent. Dette er for eksempel viktig for utleiere som selger sekundærboliger og som må betale skatt.

Husk at gevinst ved salg av den boligen du har bodd i minst 12 av de siste 24 måneder ikke er skattepliktig.

Les mer: Må du betale skatt av boligsalget?

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

4. AirBnB-utleie blir skattlagt

Fra 2018 ble det skatt på korttidsutleie også – typisk når man leier ut egen bolig gjennom AirBnB. Frem til nå har det vært skattefritt å leie ut egen bolig over kort tid, og leieinntektene har vært under 20.000 kroner.

Les annonsørinnhold: Slik skal du innrede terrassen i år

Utleie som værer mindre enn 30 dager beskattes som vanlige leieinntekter – altså med 22 prosent skatt.

Men får det samme regelverket som man har for korttidsutleie av hytter er i dag. Det betyr at man kan leie ut for inntil 10.000 kroner skattefritt. Over dette får man et standardfradrag for kostnader på 15 prosent av inntektene, slik at man må betale skatt av de gjenstående 85 prosent av inntektene.

Husk at omfattende utleie via AirBnB kan beskattes som næring etter egne regler.

5. Ingen endring på BSU

For BSU-sparere blir regelverket som før. Maks sparebeløp i året er 25.000 kroner, maks sparebeløp totalt er 300.000 kroner. Skattefradraget er fortsatt på 20 prosent av et årlige sparte beløpet.

Les på Bolig360: BSU – smart sparing for unge

6. Utleie i egen bolig på lang sikt: Fortsatt skattefritt

I Norge kan man skattefritt leie ut 50 prosent av egen bolig (regnet etter utleieverdi) uten å måtte skatte av leieinntektene.  Denne regelen røres ikke, og utleien er fortsatt skattefri.

7. Ingen endring i dokumentavgift

Dokumentavgiften blir ikke endret. Den vil fortsatt være på 2,5 prosent av kjøpesummen ved salg av boliger. De som kjøper i borettslag vil fortsat slippe dokumentavgift.

Les mer: Fordeler og ulemper med borettslag

8. Eiendomsskatten strammes inn i 2019

Den kommunale eiendomsskatten ble strammet inn i 2018. Dette i tråd med at dette ikke er noen populær skatt hos regjeringspartiene.

Her vil innstrammingene komme i 2019.

  • Maksimal eiendomsskatt i innføringsåret skal være på 1 promille – tidligere var det 2 promille. Det betyr at kommuner som innfører eiendomsskatt må starte med 1 promille i eiendomsskatt.
  • Eiendomsskattesatsen skal bare kunne økes med 1 promille i året av gangen. Nå kan eiendomsskatten økes med to promillepoeng. Dermed vil eiendomsskattetrykket for beboerne i kommuner som øker eiendommsskatten kunne øke mer forsiktig enn i dag.

Det gjøres ikke noe med de andre reglene i eiendomsskatten. Makssats for eiendomsskatten vil fortsatt være på 7 promille.

Les også: Slik beregnes eiendomsskatten

 

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no