Når er en budrunde vunnet?

Når er en budrunde vunnet?

Høyeste bud vinner ikke alltid budrunden!

Forholdsvis ofte får jeg telefon fra en budgiver som ringer inn og forteller at «Jeg vant en budrunde i går.» «Gratulerer», tenker jeg ofte da. Men så forteller innringeren at de ikke fikk kjøpt boligen likevel.

Da er alltid mitt spørsmål: «Ble budet akseptert.»  – Noe det i disse tilfellene viser seg at det ikke ble.

Forskjell på å høyste bud og vunnet budrunde

Årsaken til at jeg får disse telefonene er at folk ofte misforstår budreglene. De som ringer inn har høyeste bud i en budrunde, men har ikke fått kjøpt boligen.

Som regel er det ett av tre som har hendt:

1. Selgeren vil forsøke en gang til

Noe av det som skjer oftest er at selgeren ikke aksepterer høyeste bud i en budrunde, men velger å si fra gjennom eiendomsmegleren at man forsøker en visningsrunde til.

Dette får noen til å stusse i enkelte tilfeller, fordi de har bydd prisantydning eller over. Men reglene er slik at selgeren kan velge å akseptere – eller ikke akseptere et hvert bud. Derfor kan man oppleve at budet ikke blir akseptert.

Les mer om dette her: Kan selgeren avslå bud på prisantydning

2. Det kom et høyere bud etter at akseptfristen hadde gått ut

Andre som ringer forteller at de har lagt inn bud med en frist, men at det ikke kom andre bud før den fristen hadde gått ut. For eksempel at de hadde budt 3 millioner kroner med akseptfrist klokken 13.00.

Deretter kom det et bud klokken 13.10 på for eksempel 3,1 millioner kroner.

Innringerne lurer på om det er greit – altså at det kommer et bud etter den fristen som er satt.

Til dette er det korte svaret: «Ja».

Fristene er det budgiverne som setter, og fristen binder budgiveren frem til klokkeslettet som er satt. Det vil si at hvis selger aksepterer innen klokken 13.00 er avtale inngått med den første budgiveren.

Hvis selger ikke aksepterer innen fristen, betyr dette at budgiver ikke lenger er bundet. Selgeren står altså fritt til å la et bud «løpe ut», og kan akseptere bud som kommer inn senere.

Les mer: Budgiver – ikke la deg finte ut av fristen

3. Selgeren valgte et annet bud

Den tredje versjonen er den mest sjeldne, men den forekommer. Det er at selgeren aksepterer et annet bud enn det høyeste budet i budrunden.

Det har selgeren full rett til. Selgeren står fritt til å velge hvilket som helst innkommet bud. Noen ganger er valget motivert i forskjeller på overtagelsesdato, forbehold eller lignende.

Andre ganger er det vanskeligere å få tak i hva som var selgerens motivasjon for å velge en budgiver fremfor en annen. Men uansett: Det er fullt lovlig.

Aksepten avslutter budrunden!

Felles for eksemplene over er selgers aksept. Og dette er alfa og omega i budrunden. Det er selgers aksept av et bud som avslutter budrunden og avgjør hvem som vinner en budrunde.

Derfor kan man altså ikke si at man har vunnet en budrunde før man har fått selgers aksept.

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

Del artikkel