Kan selger avslå bud på prisantydning?

Prispress på boliger noen steder i landet gjør at selgere avslår bud på prisantydning. Men kan de det? Her forteller forbrukerrådgiveren hvordan reglene skal tolkes.

Mens boligmarkedet på Sørlandet og deler av Vestlandet går tregt, er det andre steder flere kjøpere enn selgere. Det gir prispress på boligene. Noe som igjen kan føre til at selgerenes forventninger til priser stiger.

Dermed hender det at selv bud på prisantydning ikke aksepteres.

Et tilbakevendende spørsmål til meg som forbrukerrådgiver de siste ukene har vært som dette:

«Jeg var med i en budrunde i går og hadde høyeste bud. Jeg hadde budt 3 millioner kroner, som var prisantydning for boligen i annonseringen. Men selger aksepterte ikke dette budet. Eiendomsmegleren sa at de ville ha en ny visningsrunde. Er dette ok?»

 SPØRSMÅL: Hvis du lurer på noe om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe Forbrukerrådgiveren på telefon 4000 01 02 for gratis rådgivning om regelverket.
Les mer om forbrukerrådgiveren for bolighandelen her!

 

SVAR: Dette er i utgangspunktet ok.

Selger kan velge å ha flere visningsrunder, og står fritt til å akseptere eller avslå bud. Dette følger av vanlig avtalefrihet.

Forventningene kan endre seg

Reglene om markedsføring av bolig er slik at boligen ikke kan legges ut med en annen prisantydning enn den prisen selger «på markedsføringstidspunktet» er villig til å akseptere.

Dette står i «Bransjenormen for markedsføring av bolig«.

Men dette betyr ikke at det ikke er lov å ha flere visningsrunder, for eksempel hvis man synes det var veldig få på første runden.

Videre kan det skje ting i ukene mellom markedsføring-start og selve budrunden som gjør at selgeren da ønsker å få inn mer for boligen, og ikke lenger er villig til å akseptere bud på den initielle prisantydningen.

Les også: Regler for budrunden

Lokkepris?

Det som derimot ikke er lov, er at selgeren «bevisst» setter en lav pris på boligen som han eller hun aldri kan tenke seg å selge for, og på forhånd har bestemt seg for å avslå. Gjør man dette for å få mange folk på visning, vil det kunne betegnes som lokkepris. Det er ikke lov.

Forbrukerombudets linje er at når er selger har avslått et bud på prisantydning, så må man annonsere til ny pris ved annonsering av ny visningsrunde.

 

Tips til kjøpere:

Kjøpere som opplever dette bør snakke med eiendomsmegleren for å få vite hvor selgerens forventninger ligger. Spør gjerne også om årsaken til at selger nå velger å avslå bud på prisantydning.

LES MER: Hvordan finne riktig pris på boligen din

STOR GUIDE: Slik kjøper du bolig

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no