Det er nesten en halv million hytter i Norge. Flest ligger i Hedmark, mens det i fjor ble solgt flest i Trysil.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 430.000 hytter i Norge ved inngangen til 2018. I tillegg er det rundt 33.000 helårsboliger som brukes som fritidsboliger.
Statistikken viser at det er fjellkommuner som ligger på topp over kommunene med flest hytter.
Ringsaker (der blant annet Sjusjøen ligger), Trysil og Hallingdalskommunen Hol ligger på topp av kommunene med flest hytter.
Her er det flest hytter i Norge
Denne grafikken fra SSB viser at etter de tre på topp, kommer ytterligere to fjellkommuner – Vinje og Sigdal før Larvik som første kystkommune.
Flest på fjellet, tettest ved sjøen
At det er flest hytter i fjellkommuner er ikke så overraskende, i og med at disse kommunene er store i utstrekning og har plass til mange hytter.
Les også: På visning: Slik sjekker du når solen forsvinner bak naboens tak!
SSBs statistikk viser at det er i de mindre kystkommunene der det er tettest mellom hyttene. Og hyttetettheten er størst ved Oslofjorden.
Hvaler i Østfold topper listen med 48 hytter pr kvadratkilometer. Deretter følger Frogn i Akershus med 34 hytter pr kvadratkilometer og den nye kommunen Færder i Vestfold (Tjøme og Nøtterøy som ble sammenslått ved nyttår med 33 hytter pr kvadratkilometer.
Men: Husk at hytter i fjellkommunene ofte ligger i hyttefelt, så det kan være like kort mellom hyttene der som ved kysten!
Flest hytter solgt i Buskerud
Statisikken for kjøp og salg av hytter viser at det ble solgt flest hytter i Buskerud i 2017 med 1864 hytter. Oppland følger deretter med 1723 hytter.
Les også: Slik leier du ut hytte skattefritt
Av kommunene med flest hyttesalg finner vi naturlig nok igjen kommunene med flest hytter. Trysil topper salgstoppen med 388 hyttesalg i 2017. Deretter følger Hol i Buskerud og Ringsaker i Hedmark.
Sjekkliste: Syv viktige punkter når du skal kjøpe hytte
Dette er punktene du bør se særlig på når du skal kjøpe hytte. Spør eiendomsmegleren hvis det er noe du ikke finner informasjon om, eller ikke skjønner!
Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?
Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.
Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.
Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!
Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.
Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?
Hva følger med hytten? Noen hytter selges med innbo. Men som oftest ikke alt. Les nøye hva som følger med, eller om selger tar med seg noe.
Les også: Klar for å finne fjellhytte? Dette påvirker hyttepriser i 2018