Kjøper kan på gitte vilkår holde tilbake penger ved overlevering. Se hva som kreves og hva konsekvensene blir. Tilbakeholdsrett på pengene er et juridisk begrep som omhandler kjøpers eventuelle krav til å holde tilbake penger som følge av en mangel ved boligen. Gir kjøper instruks til megler om å holde tilbake penger før overtagelsestidspunktet, kan han holde tilbake så stor andel av kjøpesummen…
Tilbakehold og renter
- Av: Redaksjonen
- 7. desember 2018
- Fagstoff, Forsidenytt, Nytt fra juridisk avdeling

NEF juridisk får stadig spørsmål om forskjellige sider av kjøpers tilbakeholdsrett. Denne gang tenker vi å si litt om renter og tilbakeholdt beløp.
Av: Nina Fodstad Skumsrud, advokat MNA/fagsjef, Norges Eiendomsmeglerforbund
Tilbakehold er en rettighet for kjøper både ved kjøp av ny og brukt bolig. Hjemmel for tilbakehold er avhendingslova §§ 4-6 og 4-15, og bustadoppføringslova §§ 24 og 31. Formålet med et tilbakehold er å sikre et krav som kjøper mener å ha mot selger, enten som følge av forsinkelse eller som følge av en mangel. De typiske kravene som søkes sikret er krav på dagmulkt, erstatning og/eller prisavslag.
For at kjøper skal kunne gi eiendomsmegler instruks om tilbakehold er det et absolutt vilkår at kjøper har instruksjonsrett over beløpet som er innbetalt til megles konto. Med dette menes at eierrådigheten over det innbetalte beløpet – kjøpesummen – ennå ikke har gått over fra kjøper til selger.
Av emgll. § 3-2 (2) følger det at «Klientmidler tilhører den som har innbetalt eller overlevert disse til foretaket eller advokaten, inntil de er brukt på den måten som er avtalt»
Når han har overtatt
Hovedregelen ved kjøp av brukt bolig er at kjøper mister instruksjonsretten og således eierrådigheten når han har overtatt boligen (Rt 2006/31). Det er således ved overtakelsen at kjøpesummen anses «brukt på den måten som er avtalt». Ved kjøp av bolig under oppføring har kjøper som hovedregel instruksjonsrett og eierrådighet frem til skjøtet er tinglyst (Rt 2013/1541). Ved slike prosjektsalg er det riktignok mulig for selger å stille en forskuddsgaranti etter buofl. § 47 og få utbetalt det innbetalte beløpet. Dersom selger benytter seg av denne muligheten vil naturligvis også eierrådigheten over beløpet gå over fra kjøper til selger selv om tinglysingstidspunktet ikke har inntrådt.
Når kjøper betaler kjøpesummen inn til meglers konto er det således kjøper som eier beløpet, og kjøper godskrives rentene som opptjenes på konto inntil eierrådigheten går over til selger – enten ved overtakelse (brukt bolig) eller ved tinglyst skjøte (bolig under oppføring).
Eierrådigheten
Dersom kjøper før overtakelse/skjøtet tinglyses har gitt en instruks om tilbakehold av f.eks. 100 000,- vil denne instruksen ha som konsekvens at eierrådigheten over denne del av kjøpesummen ikke går over til selger. Kjøper har ved å instruere om tilbakehold beholdt både instruksjonsrett og eierrådigheten over det tilbakeholdte beløpet, og følgelig vil renter som opptjenes på de kr. 100 000,- mens disse står på klientkonto godskrives kjøper. Dersom partene inngår avtale om tilbakehold, går en slik gjerne ut på at kjøper ikke alene kan instruere megler om, hvordan eller når det tilbakeholdte beløpet skal utbetales, men det er likefult kjøper som er eier av beløpet og som godskrives renter på klientkontoen.
Som utgangspunkt vil dette også gjelde selv om det senere skulle vise seg at det ikke var grunnlag for tilbakehold, eller kjøper har holdt tilbake for mye. Dersom det ikke forelå en mangel som selger kunne holdes ansvarlig for, vil et tilbakehold medføre at kjøper er i mislighold ovenfor selger. Er kjøper i mislighold vil selger ha krav på restbeløpet (det tilbakeholdte beløpet), eventuell erstatning for økonomisk tap og forsinkelsesrente. Det er dog ingen automatikk i at selger skal godskrives de rentene som er opptjent på meglers klientkonto mens pengene har stått der. Begrunnelsen for dette er, jf. det som er sagt ovenfor, at mens pengene står på klientkonto tilhører de kjøper selv om et senere viser seg at det ikke var grunnlag for tilbakehold.
Kan avtale annet
Når det er sagt, er det ikke noe i veien for at partene avtaler noe annet. Var det ikke grunnlag for tilbakehold kan kjøper – eventuelt partene sammen dersom det var et avtalt tilbakehold – avtale at det tilbakeholdte beløpet skal utbetales til selger med tillegg av opptjente renter, men en slik fordeling av renter er altså ikke noe eiendomsmegler på egenhånd skal foreta seg.
Relaterte Artikler
- Tilbakehold - tilbakeholdsrett
-
Når kjøper snører igjen pengesekken – tilbakehold av kjøpesummen
Ved salg av brukt bolig eller bolig under oppføring har kjøper rett til å holde tilbake en del av kjøpesummen som sikkerhet for mangler. Hvilken rolle har megleren når kjøper bruker sin tilbakeholdsrett, og kan nye krav bringes under det tilbakeholdte beløp? Av: Dag Henden Torsteinsen, partner i advokatfirmaet Grette (denne saken ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 9 2014) Avhendingslova § 4-15 gir…
-
Tilbakehold av kjøpesum
Vi i SørMegleren ser en trend mot at det stadig oftere oppstår utfordringer i forbindelse med tilbakehold av kjøpesum. Særlig i de tilfeller der det blir tilbakehold ved overbeheftet eiendom eller nært opp til overbeheftet, altså frivillig salg men høy opplåning. Vi anser tilbakehold, om det er et såkalt ordinært tilbakehold eller som nevnt ovenfor, som utfordrende for megler. Det kan oppstå problemstillinger som…
-
Lave renter i mange år
Norges Bank offentliggjorde i dag å holde styringsrenten uendret. Trolig blir den ligge på et lavt nivå i lang tid framover. – Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding. Boligmarkedet bidrar til å løfte norsk økonomi For boligmarkedet sin del har de lave rentene bidratt…
-
Lave renter i lang tid framover
Norges Banks besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 0 prosent, og selv om de signaliserer en noe raskere renteoppgang en tidligere uttalt, kan norske husholdninger belage seg på lave renter i lang tid framover. Carl O. Geving Foto: Joakim Karlsen - Boligmarkedet har vært sterkt preget av renteeffekten i 2020. Omsetningstakten er rekordhøy og prisveksten er sterkere enn på mange år. På…
-
Juridisk direktør/Juridisk rådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund
Les stillingsannonsen her.
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Tilgjengelighet av eiendomsdata er ikke problemet
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- Kjøper trakk seg - reagerer 15. august 2022
- Finansavisen 15. august 2022
- Rekordfå sekundærboliger i landet- rammer leiemarkedet 15. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 15. august 2022
- Putin vil knytte tettere bånd med Nord - Korea 15. august 2022
- Flere må få hjelp av foreldrene med boliglån 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger: – Ganske dramatisk for Oslo, sier NEF-sjefen 15. august 2022
- Rekordlav andel sekundærboliger: – Dramatisk for Oslo 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet 15. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no