Lindorff har opprettet en egen e-postadresse for alle saldohenvendelser på lån administrert dem (primært kommunale startlån pt). De vil snarlig slutte å opplyse saldo per telefon, men vil på den annen side prioritere å besvare e-poster, slik at kort ventetid kan påregnes. Henvendelser skal fra nå av sendes til: saldolaan@lindorff.com Det gjelder kun lån administrert av Lindorff, og ikke inkassosaker.
Ny dom fra Høyesterett om selgerforsikringsselskapets rett til regress mot egen forsikringstaker
- Av: Redaksjonen
- 25. januar 2022
- Fagstoff, Forsidenytt

Av: Joachim Dahl Wogstad Skjelsbæk partner / advokat (H) i Advokatfirmaet Riisa – Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 6 2021 – HR-2021-2102-A
Saken for Høyesterett gjaldt spørsmål om forsikringsgivers krav om regress mot en boligselger for utbetaling til kjøper under en selgerforsikring. Problemstillingen var om det er forsikringsavtaleloven § 4-1, jf. § 4-2 om uriktig opplysning ved tegning som kunne benyttes, eller om korrekt hjemmel var § 4-9 om forsettlig fremkallelse av forsikringstilfellet.
Forskjellen mellom de ulike bestemmelsene gir seg utslag i hvilken uaktsomhet som kreves av forsikringstakeren for at selskapene kan avkorte/kreves regress.
Mens det etter fal. § 4-1, jf. § 4-2 er tilstrekkelig at forsikringstakeren er «mer enn lite å legge til last», kreves det etter § 4-9 forsett ved ansvarsforsikring.
Grunnen til at dette har vært diskutabelt er at selgerforsikringsselskapene ikke gjør noen konkret risikovurdering av informasjonen som gis av forsikringstaker – selger – ved tegningen gjennom egenerklæringsskjemaet. Det er uten betydning hva det opplyses om for forsikringsselskapene, det eneste som har betydning for risikoen er at opplysningene som gis er korrekte.
Det særegne ved inngåelse av en selgerforsikring er at egenerklæringen danner grunnlaget for både forsikringsavtalen og også inngår som en sentral del i avtalen med boligkjøperen.
Forsikringstegningen og det ansvarsutløsende ved å gi uriktig informasjon til kjøper, skjer derfor i samme hendelse.
Selgerforsikring kom først på markedet flere år etter at forsikringsavtaleloven trådte i kraft, slik at lovgiver ikke har hatt noen tanker om denne spesielle måte å tegne forsikring på.
Boligselger i det aktuelle tilfelle svarte feil/tilbakeholdt informasjon om at et større tilbygg ikke var lovlig oppført. Forsikringsselskapet ble møtt med et hevingskrav fra boligkjøper, og forlikte etter hvert saken med kjøper med utbetaling av kroner 700 000. Dette beløpet ble krevd i regress fra boligselger.
Høyesterett var enig i at det var grunnlag for regress, men delte seg om begrunnelsen. Et flertall på fire dommere kom i likhet med de tidligere instanser til at forsikringsavtaleloven § 4-2, jf. § 4-1 kom til anvendelse. Førstvoterende fant at ordlyden ikke stengte for å omfatte det å gi riktige og fullstendige svar på spørsmålene i egenerklæringsskjemaet. Det kunne ikke stilles krav om at opplysningene rent faktisk hadde betydning eller at det gjøres en konkret risikovurdering.
Førstevoterendende fant støtte for sitt syn i forarbeidene, som naturlig nok ikke nevner selgerforsikring med ett ord, men som trekker frem viktigheten av at forsikringsselskapet får korrekt informasjon ved tegning. Videre fant hun støtte i de såkalte informasjonsansvarsdommene (HR-2008-1464-A, HR-2015-1092-A og HR-2016-2264-A) hvor Høyesterett konkluderte med at forsikringsselskapene kunne innrette seg i tillit til at takstmenn og meglere utførte sitt arbeid på en faglig forsvarlig måte, selv om forsikringsselskapene ikke konkret innrettet seg etter den informasjonen som ble gitt.
Endelig tilla Høyesterett sterk vekt på prevensjonshensyn og hensynet til at ansvar skal plasseres der hvor det hører hjemme, nemlig hos selger som ga uriktige opplysninger.
Et mindretall på én dommer mente at da opplysningene i egenerklæringen ikke hadde betydning for forsikringsselskapene måtte regresskravet mot selgeren forankres i § 4-9 om sikredes fremkalling av forsikringstilfellet. Selgeren hadde i egenerklæringsskjemaet forsettlig gitt uriktige opplysninger til kjøperen av boligen, og han hadde dermed fremkalt det forsikrede mangelsansvaret, slik at det uansett var grunnlag for regress.
Det er nå endelig avklart at selgerforsikringselskapene kan benytte fal. § 4-1 og § 4-2 som grunnlag for avkortning/regress mot selgere som ikke gir korrekte opplysninger ved tegning av forsikringen.
Forbrukerrådet trådte inn som partshjelp for selger ved Høyesteretts behandling av saken, men det ble til slutt en svært dyr sak for selger. I tillegg til regresskravet på kroner 700 000, måtte selger betale forsinkelsesrenter, sakskostnader for forsikringsselskapet samt egne advokatutgifter for tingrett og lagmannsrett. Samlet sett i overkant av 2 millioner kroner.
Det hele kunne ha vært unngått ved å krysse av korrekt på to spørsmål i egenerklæringsskjemaet. Det bør være til ettertanke for meglere at slike situasjoner enkelt kan unngås ved å gjøre en rask kontroll av selgers utfyllelse av egenerklæringsskjemaet, og at megler i det minste sørger for at selger besvarer alle spørsmål.
I denne saken både kunne og burde nok megler ha stilt spørsmål ved hvorfor det ikke var svart ja på spørsmål om tilbygg – og dermed fått brakt på det rene at tilbygget ikke var godkjent.
Relaterte Artikler
-
Egen e-postadresse for alle saldohenvendelser
-
De fleste voksne eier egen bolig
84 prosent av den voksne befolkningen i Norge bor i en bolig som husholdningen selv eier. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at den vanligste boformen i Norge er i enebolig. Hele seks av ti voksne gjør det. Utleiemarkedet utgjør dermed en relativt liten del av det totale markedet. Bare 16 prosent av alle voksne bor i en bolig de leier, og for mange av de som gjør…
-
De aller fleste bor i egen bolig
De aller fleste menneskene i Norge bor i en bolig som de eier selv. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 80 prosent menneskene i Norge bor i en bolig husholdningen eier selv. Andelen av har kun endret seg minimalt de siste årene. Vi finner den største eierandelen i gruppen par med store barn . Her er det 93 prosent bor i en bolig…
-
Stort flertall mot ikke-kommersiell boligsektor
Partiet Rødt fikk ikke gjennomslag i Stortinget for å videreutrede representantforslaget om en rettferdig boligpolitikk gjennom ikke-kommersielle boliger. Saken som ble fremmet av stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, har vært gjennom ordinær høringsrunde og ble debattert i Stortinget i går. Les mer her: Representantforslag om en rettferdig boligpolitikk gjennom ikke-kommersielle boliger I debatten kom det fram fra representanter fra flere partier at det kunne være behov…
-
Høyesterett har avsagt dom om skjeggkre
Boligen ble overdratt til kjøper 1. mars 2018, 14 dager senere reklamerte kjøper over skjeggkre i boligen. Som følge av reklamasjonen engasjerte selgeren skadedyrsfirmaet Pelias som gjennomførte flere saneringstiltak. Først varmebehandling av huset, og deretter giftsanering med ulike åter herunder Advion Ant Gel Indoxacarb som ble godkjent av Miljødirektoratet som saneringsmiddel for skjeggkre i januar 2019, og som i mange tilfeller har vist seg…
-
Vår egen verste fiende?
"Den kunnskapsbaserte innovasjonen med et klart forbrukerfokus blir den viktigste, mens andre påfunn i historiens lys vil fremstå som keiserens nye klær.", skriver Kurt Buck, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund. Den siste tiden har det vært kamp om oppmerksomheten. Populistiske utspill om lønn og hvor enkelt man kan gjøre ting selv har prydet forsidene. Det er trist at bransjens egne aktører tyr til slike virkemidler…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte vårkonferanse!
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Reviderte leiekontraktsmaler er lansert
- Uendret styringsrente
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- – Boligprisutvikling som forventet
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Vann Gullmeklar for prosjekt på Moster 21. mai 2022
- Amund (35) var en hårsbredd fra døden 20. mai 2022
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte vårkonferanse! 20. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 20. mai 2022
- Treffer blink med kvinnenettverk 20. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 19. mai 2022
- Eksperten svarer: Bør man pusse opp boligen før den skal selges? 18. mai 2022
- NRK-P2 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Reiseradio 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no