Norges Bank besluttet torsdag å sette opp styringsrenten fra 0,75 til 1,25 prosent. Dette kan slå dramatisk ut for mange boligeiere.
– Dagens beslutning om å heve styringsrenten og rentebanen er dramatisk for mange unge som har benyttet muligheten til å kjøpe sin første bolig til historisk lave rentenivåer. Statistikk fra NEF og Ambita viser at 77000 førstegangskjøpere tok opp lån i perioden mai 2020 til september 2021 da styringsrenten sto i 0. Mange har pådratt seg en svært høy gjeldsgrad i forventning om lave rentenivåer i mange år. Med dagens renteprognose må mange forberede seg på vesentlig høyere rentekostnader enn de ble forespeilet da de fikk sitt første boliglån, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
– Samtidig blir terskelen til boligmarkedet svært høy for mange førstegangskjøpere som får låne mindre når rentene stiger. Statistikk fra NEF og Ambita viser at høye boligpriser, økende renter og begrensinger i utlånforskriften har ledet til det svakeste førstekvartalet for førstegangskjøpere siden 2017. Dagens rentebeslutning vil trolig forsterke den negative utviklingen i tiden som kommer, sier Geving videre.
I Norges Banks begrunnelse for den sterke rentehevningen heter det at; «det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi. Arbeidsledigheten har falt mer enn ventet og er på et svært lavt nivå. Inflasjonen er klart over målet. Den underliggende prisveksten har tatt seg raskt opp og vært høyere enn anslått. Med stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer, er det utsikter til at inflasjonen blir liggende over målet en god stund. Styringsrenten er fortsatt på et lavt nivå, og pengepolitikken er ekspansiv. Komiteens vurdering er at det er behov for en klart høyere rente for å stabilisere inflasjonen rundt målet. Et stramt arbeidsmarked gjør at sysselsettingen trolig holder seg høy selv om renten økes fremover.»
– Utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger frem, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
Advarer mot uønskede effekter
Norges bank skriver videre at renteoppgangen her hjemme kan også gi en større avdemping i boligmarkedet og i husholdningenes konsum enn ventet. Dersom inflasjonen og kapasitetsutnyttingen avtar raskere enn anslått, kan renten bli satt mindre opp. Prognosen for styringsrenten ligger høyere enn i forrige pengepolitiske rapport og innebærer at renten øker til rundt 3 prosent frem mot sommeren neste år.
Geving advarer sentralbanken mot å gå for hardt fram når de videre skal vurdere styringsrenten.
– Hensynet til sårbare husholdninger og risikoen for fall i boligverdier tilsier at sentralbanken bør gå varsomt fram når rentenivået skal normaliseres. En bratt renteoppgang vil treffe norske lommebøker hardt, fordi de fleste er eksponert i eiendomsmarkedene med både gjeld og formue, og de fleste har lån med flytende rente. Dagens heving med 0,5 prosentpoeng vil skape uro i husholdningene. Vi vil advare sentralbanken mot å gå for hardt til verks framover da det kan utløse uønskede effekter, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.