Hus - illustrasjonsfoto (Pixabay)

Foretak dømt for urettmessig bruk av bilder – må betale dobbelt vederlag

Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven) regulerer hvem som har rettigheter til et åndsverk. Med åndsverk menes bl.a. fotografiske verk, altså bilder. Etter lovens § 2 er det den som skaper et åndsverk, som har opphavsrett til verket. Videre følger det av lovens § 23 at den som lager et fotografisk bilde, har enerett til å fremstille eksemplar av det, og gjøre det tilgjengelig for allmennheten. Denne eneretten kan imidlertid overdras til andre.

Ved overdragelse av opphavsrett er utgangspunktet at opphaveren ikke skal anses for å ha overdratt en mer omfattende rett enn det avtalen klart gir uttrykk for. Dette følger av lovens § 67 annet ledd.

Oslo tingrett behandlet nylig en sak hvor en fotograf krevde vederlag av et eiendomsmeglingsforetak for ulovlig bruk av områdebilder i foretakets boligannonser. Fotografen hadde noen år tilbake i tid begynt å ta fotooppdrag for foretak. Oppdragene gikk ut på å ta bilder av boliger til bruk i markedsføringen. Fotografen tok både konkrete bilder av boligen og generelt av nærområdet. I fjor sommer oppdaget fotografen at foretaket også hadde brukt områdebildene i boligannonser der fotografen ikke hadde hatt et oppdrag.  Fotografen fremmet derfor krav om vederlag for bruken. Kravet ble avvist og foretaket fortsatte, ifølge dommen, å bruke bildene. Fotografen fremsatte deretter krav om dobbelt vederlag for foretakets fortsatte bruk av områdefotografier med henvisning til åndsverkloven § 81 første ledd bokstav a og annet ledd. Foretaket avviste kravet, og fotografen tok deretter ut stevning.

I dom av 17. mars 2025 uttalte tingretten at det var fotografen som i utgangspunktet hadde enerett til bildene. Tingretten vurderte videre om forholdet mellom fotografen og foretaket kunne tolkes slik at foretaket hadde fått overdratt retten til bildene. Det foreligger ingen skriftlig eller muntlig avtale om dette, og spørsmål var derfor om fotografen ved konkludent adferd hadde overdratt rettighetene til foretaket.

Som nevnt er utgangspunktet etter åndsverkloven § 67 annet ledd at opphaveren, ved overdragelse av opphavsrett, ikke skal anses for å ha overdratt en mer omfattende rett enn det avtalen klart gir uttrykk for. Videre følger det av forarbeidene til bestemmelsen at regelen er begrunnet i hensynet til opphaverens personlige forhold og til beskyttelse av opphaveren som den presumtivt svake part i en avtale om utnyttelse av verket.

Etter rettens vurdering var fotografen også i denne saken den svake parten i forholdet med foretaket. Fotografen var avhengig av oppdrag som fotograf, da dette var hans inntektsgrunnlag. Retten bemerket at selv om foretaket også var avhengig av fotografer, kunne foretak velge mellom mange fotografer, noe dette foretaket også hadde benyttet seg av.

Retten kom til at foretaket ikke hadde sannsynliggjort at det var «klart» at de hadde fått overdratt rettigheter til å bruke de aktuelle områdefotografiene. Retten fant heller ingen holdepunkter for at det var gitt generell tillatelse til gratis bruk. Retten uttalte også at foretaket tok en stor risiko ved å bruke fotografier i markedsføringen av boliger som ikke var omfattet av noen avtale med fotografen.

På bakgrunn av overnevnte ble foretaket ilagt forbud mot fremtidig bruk av fotografens områdefotografier uten samtykke. Foretaket ble også dømt til å betale dobbelt vederlag for urettmessig bruk av 70 bilder. Foretaket ble derfor dømt til å betale fotografen kr 42.000,- med tillegg av forsinkelsesrente og sakskostnader til fotografen.

Hva bør megler og foretakene gjøre?

NEF anbefaler at det inngås klare avtaler med de enkelte fotografene vedrørende ikke bare pris, antall og kvalitet, men også at foretaket, som oppdragsgiver, gis en ubegrenset rett til å bruke, herunder gjenbruke områdebilder ved senere salgsoppdrag.

Det er imidlertid viktig å huske på at det som regel er boligselger som betaler for bildene som fotografen tar. Det må derfor også avklares, og avtales, med selger som foretakets oppdragsgiver hvorvidt områdebilder kan gjenbrukes i fremtiden.

Les også  Hvem eier bildet?– om bruk av bilder tatt i forbindelse med megleroppdrag – NEF.no

Del artikkel