Annerledesåret 2020

Av: Randi Hollingen, styreleder Norges Eiendomsmeglerforbund (innlegget ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 6 2020)

2020 er året de fleste kommer til å huske som det året vi helst vil glemme. Annus horribilis. Næringsminister Iselin Nybø beklaget på det sterkeste at året også i 2020 ble en time lengre da vi stilte klokken tilbake til sommertid. På grunn av skuddåret har vi jammen også fått en ekstra uke i år, uke 53! Murphys lov.

Jeg er en av de heldige som har rukket å reise utenlands i år. Først et forsinket julebord med kontoret til Praha i januar. Helt topp! Så venninnetur til Gran Canaria den første uken i mars. Der var det mye fleiping og ufarliggjøring av Covid 19, men vi holdt avstand til turister fra Nord-Italia. Det var jo der de var smittet og syke av viruset, må vite. På flyturen hjem var stemningen like lett- koronavirus var vi ikke redde for.

Mandag kom, og uken gikk helt som normalt med kundemøter, visninger og håndhilsning. Til torsdag 12.mars. Med utsikt til Kiwi fra kontoret, ble vi forundret over all handlingen, og forsto fort at dette var foreldre som skjønte at de brått måtte være hjemme med barn som ble utestengt fra skole og barnehage. Og så gikk det opp for meg at også jeg måtte hjem. Karantene etter Spaniaturen.

Deretter ble det bare verre. Vi fikk hjemmekontor, permitteringer og stopp i boligmarkedet. Mars og april var tøffe måneder, men for vår bransje snudde det i mai. Takket være oljefondet og Norges bank. Renta, sammen med en god porsjon optimisme, trumfet pandemien. I stedet for late dager i Spania eller Italia, ble det ingen ferie for mange av oss. Tidenes julisalg i hytte- og boligmarkedet krevde at vi var på jobb. Og oppturen fortsatte gjennom høsten.

Vi eiendomsmeglere er generelt gode til å tilpasse oss endringer. Fra å drasse på visningsskilt, salgsoppgaver og skotrekk, stiller vi nå også med munnbind, antibac og gummihansker. Og vi setter opp påmeldingsvisninger og privatvisninger i fleng for å gjennomføre visningene på en trygg måte. Kontraktsmøter og øvrige signeringer kan stort sett løses digitalt, og vi høster frukter av at bransjen er langt kommet med digitale løsninger på mange av arbeidsoppgavene våre. Selv om det har vært arbeidskrevende, kommer vi også til å ha med oss noen positive erfaringer og nyutviklinger som følge av Covid-19.

Samlet sett har vi så langt klart oss veldig godt under pandemien. Det selges boliger som aldri før, hyttemarkedet har fått et stort løft i 2020, og prisene holder seg godt. Med god hjelp av solide banker, den lave renta og dyktige eiendomsmeglere står boligmarkedet støtt. Vi har sammen klart å holde hjulene i gang også i dette annerledesåret og daglig bidratt til den trygge bolighandelen.

Men jeg vil rope et lite varsko. Oslo-markedet har hatt en ekstra sterk økning i prisene på grunn av ubalansen mellom tilbud og etterspørsel. Mange boliger går nå langt over prisantydning. I et stigende marked, er det ikke lett å prise inn stigningen. Men vi må nå være ekstra oppmerksomme og gjøre en grundig jobb med prissettingen i områdene med sterk vekst. Vi har et stort ansvar her, og forbrukerne stoler på at vi er ekspertene og kan jobben vår. Vi vil ikke tilbake til 2016 med overskrifter om lokkepriser og stadige salg langt over prisantydning.

Straks er 2020 historie. Nå ser vi frem til året 2021, til vaksinering og forhåpentligvis en hverdag uten Covid-19 i nær fremtid. Jeg gleder meg til å klemme igjen. Og motivasjonen min er stor inn mot et nytt år, i arbeidet for NEF og i mitt daglige virke som eiendomsmegler.

Jeg ønsker dere alle noen velfortjente feriedager, en riktig god jul og et godt nytt år!

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no