Hus areal

Viktig nyhet: Ny standard for arealmåling

Den nye standarden for arealmåling av bygninger, NS3940:2023, ble utgitt av Standard Norge den 1. november 2023. Alle bransjeaktører må i løpet av kort tid tilpasse seg denne nye arealstandarden.

Standarden NS3940: 2023 gjelder for areal- og volumberegning av alle typer bygninger. Standarden brukes blant annet ved planlegging og prosjektering, byggesaksbehandling, taksering/ tilstandsvurdering og forvaltning.

NS 3940: 2023 bidrar til samordnet og lik bruk av arealbegreper i hele BAE-næringen og tilrettelegger for bruk av BIM (bygningsinformasjonsmodellering) ved areal- og volumberegninger av bygninger.

For eiendomsmeglere er det viktig å merke seg at «Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling» er innarbeidet i selve arealstandarden, og derfor ikke vil fortsette som et eget dokument.

Endringene er resultat av et omfattende komitearbeid i regi av Standard Norge som har pågått siden 2017. Komiteen er bredt sammensatt, men representanter fra både bygg- og eiendomsbransjen, sentrale organisasjoner og myndigheter.

Eiendomsmeglerbransjen har vært representert i standardkomiteen av både Eiendom Norge og NEF.

Standarden vil bli benyttet av både takstbransjen, eiendomsmeglere, utbyggere, arkitekter, finansnæringen og andre som forvalter informasjon om bolig- og bygningsarealer, uavhengig av om det er privatboliger eller næringsbygg.

Det har tidligere eksistert ulike definisjoner av de samme arealbegrepene og nå vil begrepene bli brukt likt gjennom hele verdikjeden. Dermed blir arealkategoriene sammenfallende hele veien fra planlegging, søknad og bygging til salg og eventuelt senere ved salg av brukt bolig.

Begrepene P-rom og S-rom utgår

For oppmåling av boliger er det en endring som er særlig merkbar for eiendomsmeglere. Arealbegrepene P-rom og S-rom utgår. I stedet måles BRA fordelt på ulike kategorier. Denne endringen er forklart med arealoppsett og illustrasjoner i et felles informasjonsskriv som er utarbeidet av organisasjonene Norsk Takst, Huseierne, Forbrukerrådet, Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund. Denne er nedlastbar i PDF-format.

Der er det også informert om ikrafttredelse og overgangsregler.

Ved at arealkategoriene P-rom og S-rom fjernes, fjernes også en kilde til misforståelser om hva de ulike delene av boligene er godkjent til, ettersom målereglene og begrepet P-rom bare baseres på faktisk bruk, ikke hvilken bruk arealet er godkjent til.

NEFs brev av 31.10.23 til Kommunaldepartementet med sterk anmodning om at ordlyden i § 2-20 annen må justeres

Som kjent ligger det i forskrift til avhendingsloven § 2-20 annen setning en henvisning til begrepene P-rom og S-rom, mens samme forskriftsbestemmelse ellers henviser til «gjeldende bransjestandard for arealmåling». Kommunal- og distriktsdepartementet er godt kjent med behovet for å fjerne bestemmelsens annen setning ved utgivelse av den nye arealstandarden ettersom den henviser til utdaterte begreper. Ny informasjon tilsier at de ikke ønsker å prioritere dette nå. Etter NEFs oppfatning er det uheldig, og vi har derfor tilskrevet departementet og argumentert for at dette må prioriteres for å unngå unødvendig usikkerhet. Brevet fra NEF v/ Silje Nesteng Andresen ligger her.

Forbrukertilsynet har oppdatert markedsføringsveiledning for bolig i høst, og underdirektør i tilsynsavdelingen, Marit Evensen presenterte den på NEFs Høstkonferanse.

Les: Endringer i Forbrukertilsynets veileder om markedsføring av bolig

Forbrukertilsynet er for øvrig informert om NEFs syn på kommunaldepartementets tilsynelatende passivitet til forskriftsjustering nå som standarden er utgitt.  

Den nye standarden er tilgjengelig i Standard Norges nettbutikk her.

Del artikkel