NEF-Ansatte-Portrett-Carl-O-Geving

Rentebeslutningen: – Venter for lenge

Norges Bank holderstyringsrenten uendret på 4,5 prosent. – Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Det kan være for lenge til mener Norge Eiendomsmeglerforbund.

Vi er bekymret for at Norges Bank venter for lenge med å kutte rentene. Eiendomsinvesteringer er kapitalkrevende og rentefølsomme. Boliginvesteringene har falt dramatisk og langt dypere enn Norges Banks prognoser de siste årene. Dette får store konsekvenser for boligforsyningen, for sysselsettingen og vil få negative ringvirkninger i økonomien de neste årene, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Når verdens sentralbanker er godt i gang med rentekuttene og den amerikanske sentralbanken har besluttet dobbelt rentekutt for å motvirke risikoen for et dypere fall i økonomien, bør ikke Norges Bank sitte stille for lenge med et tynt håp om at kronen skal styrke seg, sier Geving videre.

Norges Banks vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Sentralbanken er opptatt av at dersom renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan en for høy rente bremse økonomien mer enn nødvendig.

 – Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Prognosen i denne rapporten indikerer en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent ut året, før den settes gradvis ned fra første kvartal 2025. Prognosen er lite endret fra Pengepolitisk rapport 2/24, men indikerer en litt raskere nedgang i renten gjennom 2025.

Del artikkel