Sentralbanksjef Øystein Olsen (Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim)

Raskere renteoppgang

Norges Bank beholder styringsrenten på 0 prosent, men varslet samtidig at de tror på en noe raskere renteoppgang enn tidligere antatt.

Slik Norges Bank nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i løpet av andre halvår i år.

I pressemeldingen fra Norges Bank skriver de at de la vekt på at lave renter bidrar til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake mot mer normale nivåer. Det reduserer faren for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå. Det er enkelte tegn til økt kostnadsvekst både internasjonalt og i Norge, men styrkingen av kronen og utsikter til moderat lønnsvekst tilsier at inflasjonen vil avta fremover. Komiteen la også vekt på at boligprisene har steget markert siden i fjor vår. En lang periode med lave renter øker faren for at finansielle ubalanser bygger seg opp.

– Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenten gradvis fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen.

Advarer

Carl O. Geving (Foto: Jonas Karlsen)

Norges Eiendomsmeglerforbund advarer mot en for tidlig og for sterk renteheving.

– Overraskende rentehevinger er feil medisin for husholdningene og næringslivet i en tid preget av svært usikre utsikter for norsk økonomi. Selv om det er en åpenbar sammenheng mellom lave renter og høye boligpriser, forventer vi at balansen mellom tilbud og etterspørsel bedres i løpet av våren og at den prisdrivende renteeffekten avtar når det snart har gått ett år siden styringsrenten ble satt ned til 0 prosent, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– I denne situasjonen er forutsigbarhet viktig, og vil det være kortsiktig og risikabelt å bruke styringsrenten i et forsøk på å styre utviklingen i boligmarkedet, sier Geving videre.

Del artikkel