wormhole-2514312- Image by Genty from Pixabay -

OnSiteViewer vil ta kjøper med på digital tidsreise på byggetomta!

Hva om en mulig kjøper av en leilighet eller en næringseiendom som besøker en tomt eller byggeplass kan tas med på en reise fremover i tid og oppleve hvordan det føles å være der når bygget står ferdig? Tenk om kunden kunne få gå omkring på området og se på hvordan en aktuell leilighet eller lokale så ut i forhold til omgivelsene på stedet som om det ferdige bygget allerede stod der?

Av: Jan-Erik Vinje, daglig leder i prop-tech/AR-startup OnSiteViewer AS – Artikkelen ble først publisert Eiendomsmegleren nr. 1 2022

Selv om OnSiteViewer ikke tilbyr en virkelig reise fremover i tid, utvikler vi en teknologi som gir deg muligheten til å oppleve hvordan et planlagt bygg vil se ut på tomten det skal bygges, slik det ferdige bygget faktisk vil se ut via en sanntids fotorealistisk visualisering på en vanlig smart-telefon, eller enda bedre, med en AR-brille.

Vår løsning vil ta høyde for de faktiske forholdene på stedet som, sol, værforhold og skyer samt hvordan skygge, refleksjoner og indirekte lys virker gjensidig mellom det visualiserte bygget og omgivelsene. Dette får vi til med en fotorealistisk tvilling av omgivelsene. Fotorealismen er basert på fysisk korrekt beregning av lyset kalt “ray tracing”, som er samme metode som brukes i filmeffekter eller 3d-filmer fra f.eks. Pixar. Men i vårt tilfelle skapes grafikken i sanntid med 30 eller 60 bilder per sekund på en superkraftig grafikk datamaskin som din mobilenhet kan koble seg på via 5G.

Vi klargjør bygningen som skal visualiseres med fysisk korrekte materialer (PBR) og viser den nøyaktig plassert i 1:1 skala med på byggetomten. Plasseringen fungerer automatisk ved at din enhet sender kamerabildet til en skytjeneste som beregner enhetens posisjon og orientering i verden med en nøyaktighet på 20-30 cm.

Kort fortalt etterstreber vi at våre brukere skal oppleve det planlagte bygget i sine tiltenkte omgivelser som om det var der i virkeligheten.  

Hvorfor er stedsopplevelsen så viktig?

Det å oppleve noe i virkelige omgivelser mener vi er helt forskjellig fra å se på et bilde eller en film av stedet. Dette er mye av grunnen til at mennesker betaler mye for å reise til andre land. Da får man selv oppleve hvordan det er å være der. Om du forteller at du har sett en film om tempelruiner fra Azteker sivilisasjonen er det noe helt annet enn om du kan fortelle at du selv har reist gjennom jungelen i Mexico og vandret rundt i Aztekiske tempelruiner.

Vårt teknologi-fokus er å smelte en fysisk korrekt 1:1 skala sanntids 3d-visualisering sammen opplevelsen av stedet. Vi prøver for tiden ut denne teknologien i et pilotprosjekt for Statsbygg, hvor formålet er utvikle en løsning som vi vil kunne bidra til en mye bedre og mer demokratisk måte å planlegge fremtidens byer.

Nye måter å kjøpe og selge eiendom før bygget er ferdig!

Vi tror teknologien vi utvikler også vil kunne revolusjonere kjøp og salg av eiendom. I fremtiden vil kanskje kjøpere både ønske og forvente realistiske visualiseringer på stedet når de skal vurdere å kjøpe noe som ikke er ferdig bygd.

Bare fantasien setter grenser for hva slags muligheter dette kan gi i kjøpsprosessen. Kanskje får en kjøper på stedet markert visuelt ulike leiligheter eller lokaler på et bygg som er til salgs, og gi mulighet til interaktivt markere et aktuelt objekt.  Kanskje har kjøper fortsatt mulighet til å gjøre valg av fasadematerialer eller ulike strukturelle bygningsløsninger og tilvalg? Hvordan vil leiligheten bygget eller lokalet arte seg med granittfasade eller en annen type solskjerming? Bør inngangsdøren være her eller der? Teknologien kan visualisere slike alternativer umiddelbart. Kjøper vil kunne gjøre bedre valg og være tryggere på å ha valgt riktig. Selger slipper at kjøper blir misfornøyd fordi noe ikke ble som kjøper hadde trodd.

Vi tror vår teknologi kan bidra til å gjøre salg av eiendom, spesielt nye prosjekter som skal bygges eller som er under bygging til en tryggere og bedre opplevelse for både kunder og selgere.

Demo for potensielle pilotkunder!

Har dere et eiendomsprosjekt hvor vår teknologi kan være aktuelt vil vi veldig gjerne invitere til en hands on demo. Vi er på jakt etter fremtidsrettede kunder som er villige til å prøve ut tidlige varianter av en “OnSitePropertySale” løsning. Ta kontakt med Jan-Erik Vinje på jan-erik.vinje@onsiteviewer.com eller ring 48 03 70 51!

Faktaboks:
AR står for augmented reality eller utvidet virkelighet.   PBR  står for  “physically based rendering” eller fysisk korrekt datagrafikk og inkluderer ray tracing.   OnSiteViewer AS er en norsk teknologi start-up som jobber bruker 5G  edge-cloud ray tracing og AR-sky posisjonering for å visualisere 3d objekter som om de var en del av virkeligheten.   Selskapet ble stiftet i 2020 og har fått støtte fra engel-investorer, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. De har et samarbeid med Telia for uttesting av løsningen over deres 5G nett. Mer info på onsiteviewer.com  

Del artikkel