Stortinget har i dag fattet følgende vedtak: «Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak som bidrar til tryggere boligtransaksjoner for både kjøper og selger, herunder det varslede arbeidet om takstmenn, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.» Bakgrunnen er en bred erkjennelse av at omfanget av tvister på bakgrunn av eiendomsoverdragelser er for stort. Trygg bolighandel står helt sentralt i Norges Eiendomsmeglerforbunds arbeid. Vi har…
Nå endres reglene for boligsalg
- Av: Redaksjonen
- 2. november 2021
- Forsidenytt, Nyheter, Pressemeldinger

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Norsk Takst og Huseierne.
Fra årsskiftet gjelder nye regler for omsetning av brukte boliger. Ved forberedelse til et salg er det viktig å ta hensyn til endringene, ifølge bransjeaktørene.
Fra 1. januar endres avhendingsloven om kjøp og salg av brukt bolig. Da kan det ikke lenger tas generelle forbehold om tilstanden, ved formuleringer som at boligen eller hytta selges «som den er.» Selger har risikoen for at for at eiendommen er i samsvar med avtalen. Hvis det er tilstandsavvik så kan kjøper ha krav på prisavslag eller erstatning. Det vil praksis si at kravene til informasjon om objektet skjerpes. Forbrukerselgere vil normal trenge bistand fra eiendomsmeglere og bygningssakkyndiges for å beskrive boligens tilstand slik at kjøper er klar over det.
Samtidig med lovendingene innføres en ny forskrift om tilstandsrapporter, som setter strengere krav til både i innhold og utførelse av disse.
– Hensikten med endringene er å stimulere til at mer og bedre informasjon foreligger om boligene før et salg. Jo mer som er avklart om tilstanden i forkant, desto mindre rom blir det for skuffelser og konflikter senere, sier Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i organisasjonen Huseierne.
I likhet med Norsk takst, Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Forbrukerrådet har Huseierne støttet lovendringene, og mener at de vil bidra til en tryggere bolighandel for både selger og kjøper.
Les også: Forbrukerinformasjon: Trygg bolighandel med nye regler fra 1. januar 2022 (last ned forbrukerbrosjyre)
Har startet tilpasningen
– I boligsalg som forberedes nå vil i mange tilfeller først gjennomføres etter årsskiftet, og man må derfor ta hensyn til de nye reglene allerede nå. Det er viktig å ta høyde for dette ved innhenting av tilstandsrapport og ved utarbeidelse av prospekt, slik at ikke materiellet blir utdatert, sier Pihl.
Anbefalingen til selger er å innhente en tilstandsrapport som oppfyller kravene i den nye forskriften. Det som er tydelig beskrevet i tilstandsrapport eller salgsdokumenter kan ikke kjøper klage på overfor selger.
Hvis boligens tilstand ikke er som avtalt, kan kjøper ha krav på prisavslag eller erstatning, men det innfør er ny bestemmelse om egenadel som gjør at kjøper ikke får dekket tapet fullt ut Egenandelen på 10 000 kroner har ikke betydning på om det er en mangel, da det bestemmes ut fra avtalen.
Gir bedre beslutningsgrunnlag
Takstbransjen har i lengre tid forberedt seg på å kunne levere tilstandsrapporter basert på nye regler, for å sikre en sømløs overgang til de nye reglene.
– Rapporten beskriver bygningsdeler og rom slik det kommer frem av i forskriften. Informasjonen om boliger ved salg blir nå mer samkjørt, og vil i mange tilfeller også baseres på grundigere undersøkelser, og gir mer utfyllende informasjon. Kjøpers beslutningsgrunnlag styrkes, og selgers risiko for å motta krav og klager i etterkant senkes, sier Daniel Ø. Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst.
Bygningssakskyndige vurderer boligen ut fra avhendingslovsforskriftens krav..
– For selger blir det svært viktig å gi god og riktig informasjon, sørge for å dokumentere tilstanden med en godkjent tilstandsrapport og å fylle ut egenerklæringen etter beste evne, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.
Kan gi økonomisk ansvar
Når muligheten nå til å ta «som den er-forbehold» fjernes blir det viktigere enn noen gang for selger å få beskrevet eiendommen riktig og utfyllende. Herunder kan feil eller mangelfull utfylling av egenerklæringen medføre ansvar i form av regress eller avkortning av eventuell boligselgerforsikring.
– Hvis man som selger er usikker på om noe er relevant, eller om informasjonen er tilstrekkelig, bør man ta det opp med eiendomsmegler eller den bygningskyndige før informasjonen blir publisert. Jo mer du opplyser, desto mindre risiko er det for at kjøper vil klage etter salget, sier Geving.
Også som kjøper må man være årvåken, påpeker han.
– Det er viktig å lese tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse og selgers egenerklæring nøye, da det ikke vil være anledning til å klage på forhold som det er opplyst om.
Endringene i avhendingsloven er et resultat av en lang prosess for å gjøre handel med brukte boliger tryggere og mindre konfliktfylt. Stortinget fattet sitt vedtak i saken våren 2019. Samtidig ble Kommunal- og moderniseringsdepartementet gitt hjemmel til å utforme konkrete forskrifter. Etter en høringsrunde besluttet Regjeringen å iverksette endringene med ikrafttredelse 1. januar 2022.
Kontaktinfo:
- Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, Administrerende direktør, mobil 91582454, carl@nef.no
- Foto, https://nef.no/om-nef/pressekontakter/pressebilder/
- Huseierne, Carsten Pihl, Forbruker- og kommunikasjonssjef, mobil 90 74 06 12, c.pihl@huseierne.no,
- Norsk takst, Daniel Ø. Helgesen, Administrerende direktør, mobil 952 43 809, daniel@norsktakst.no
Foto, link kommrt
Relaterte Artikler
- Nå skal bolighandelen bli tryggere
-
Finanstilsynet: Søknader om foretaksbevilling - nå på Altinn
Fra 17. november 2016 skal foretak som søker konsesjon til å drive eiendomsmegling, fremmedinkassovirksomhet eller oppkjøpsinkassovirksomhet søke via elektronisk søknadsskjema. Søknad om foretaksbevilling skjer via skjema KRT-1063 på Altinn, og sendes inn av styreleder eller annen person som kan representere foretaket. Fra 1. januar 2017 vil Finanstilsynet ikke lenger behandle søknader som ikke sendes inn via Altinn. Det vises for øvrig til Finanstilsynets nettsteder:…
-
Forbrukertilsynet vil passe på boligsalg i 2018
Bolighandel er viktig for forbrukere, og derfor er det først på listen over saker som Forbrukertilsynet ønsker å jobbe med i 2018. Artikkelen er utdatert. Forbrukertilsynet presenterte på januars siste dag planene for hva de vil arbeide med i 2018. Øverst på listen står trygg bolighandel. -Bolighandel er forbundet med mange følelser, og det fleste av oss har liten erfaring på området. Derfor er…
-
Nå kan skjøtepakkene tinglyses elektronisk
En privatperson som kjøper bolig, kan nå signere alle dokumentene elektronisk, inkludert pantedokument og skjøte. Skjøtepakken kan tinglyses digitalt. For kundene betyr dette en raskere og tryggere handel. I koronasituasjonen er dette ekstra viktig. Av: Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge - Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 4 2020 Bankene kan nå sende et elektronisk signert pantedokument til megler, som legger dette…
-
Ny eierseksjonslov – må sameiets vedtekter endres?
Den nye eierseksjonsloven (esl.) trådte i kraft 1. januar 2018, og med denne er det innført nye regler om blant annet vedlikeholdsansvar, økning av legalpantets størrelse, tidsbegrenset rett til bruk av fellesareal med mer. Av: advokat Nina Fodstad Skumsrud, NEF juridisk avdeling Du kan lese mer om noen av endringene her I den nye lovens § 26 (2) er det også inntatt en helt…
-
Boligsalg i fremtiden - fra forutberegnlighet til valgfrihet
Hva skjer når fremtidens krav til fleksibilitet og valgfrihet møter boligomsetningens krav til etterrettelighet og grundige opplysninger. Boligsalget i fremtiden vil neppe være helt likt som det er i dag. De aller fleste er enige om at mobiltelefonen sentral, men deretter er man mer usikre. Eiendomsmeglerbransjen er en av flere bransjer som blir endret med digitaliseringen, varslet Aftenposten og flere andre medier tidligere i…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Solgt for 1,1 milliarder kroner 27. juni 2022
- Dette skriver avisene om norsk økonomi mandag 27. juni 27. juni 2022
- P4 Nyheter 27.06.2022 08:00 27. juni 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 26. juni 2022
- Rekordlav andel sekundærboliger: – Så lenge kostnadene går opp, vil avkastningen gå ned 26. juni 2022
- TRAB-2021-169914 24. juni 2022
- Dagens rente-nyhet fikk Henry til å angre skikkelig: – Jeg må nok ta en telefon til banken 24. juni 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no