Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 13. august 2024
For landet samlet var sekundærboligandelen nær uendret fra kvartalet før i 2. kvartal 2024, men i Oslo har den markante nedgangen fortsatt, også i 2024, viser NEF sekundærboligstatistikk som utgis i samarbeid med Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.
I Oslo er det laveste antallet og den laveste andelen sekundærboliger vi har registrert i Oslo, dvs. siden 2013. Nedgangen i Oslo ble lenge motsvart av en oppgang i flere av nabokommunene, men den siste tiden har det vært tegn til nedgang også der.
Presset i leiemarkedet øker i Oslo og Akershus når antallet sekundærboliger fortsetter å falle.
– De viktigste årsakene til nedgangen er at investering i oslomarkedet er svært kapitalkrevende og dermed rente- og skattefølsomt. Mange utleiere tapet mer penger på sekundærboliger enn de har råd til og selger seg derfor ut, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
I en ny delrapport presenterer vi nå også detaljert statistikk over eierskap i den delen av det norske boligmarkedet som også omfatter institusjonelle eiere, samt der eieren ikke bor i Norge. Dette omfatter bla. profesjonelle utleieboliger i aksjeselskaper, utleieboliger eid av kommuner, stat, stiftelser og studentboliger.
Statistikken viser at antallet utleieboliger eid av aksjeselskaper i har falt markant i Oslo siden 2023. Dette betyr at det samlede tilbudet av leieboliger i Oslo er enda svakere enn det som tidligere har vært kjent, og vi frykter at fallet vil fortsette. Dette er en forklaring på det økende presset i leiemarkedet.
– Dette er oppsiktsvekkende og bekrefter anekdotene om at flere profesjonelle boliginvestorer backer ut av Oslo, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
– Når tilbudet av leieboliger i hovedstaden faller samtidig i både det private og det profesjonelle leiemarkedet og er det dramatisk. Ansvarlige politikere har lenge undervurdert utfordringene i leiemarkedet og har gjort det mindre attraktivt å tilby leieboliger. Nå frykter vi at politikken styrer rett mot en dypere krise i leiemarkedet når en voksende befolkning ikke får tilfredsstilt boligbehovet sitt, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
Fra 2023 til 2024 har det vært en klar nedgang i antall boliger i Norge eid av nordmenn og utenlandske statsborgere bosatt i utlandet.
– Nedgangen i boliger eid av personer bosatt i utlandet kommer trolig at flere flytter ut og opplever at det har blitt mindre attraktivt å beholde en bolig for utleie i Norge, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
Tall og grafikk for Norge og de største byene finner du i vedlagt rapporter.
Om dere ønsker kontakt med NEFs lokalrepresentanter, finner dere kontaktinformasjon her.
For flere kommentarer kontakt:
Carl O. Geving, administrerende direktør – 91582454
Svein Strømnes, kommunikasjonsdirektør – 93094191
Om statistikkene:
Antall sekundærboliger: Vi henter tall for kjøp, salg og tinglyst eierskap fra matrikkelen og grunnboken. Disse tallene viser:
- alle boliger – nye og brukte
- sekundærboliger – boliger eid av privatpersoner som ikke selv bor i disse boligene
- Om en person har folkeregistrert adresse ulik boligens adresse på uttrekkstidspunktet regnes boligen som sekundærbolig.
Eierskap i det norske boligmarkedet – en kartlegging av boliger der eieren ikke selv bor: I denne rapporten presenterer vi detaljert statistikk over eierskap i den delen av det norske boligmarkedet der eieren ikke selv bor i boligen. Vi deler grovt inn i følgende kategorier: 1) boliger i Norge som er eid av a) nordmenn bosatt i utlandet, b) utlendinger bosatt i utlandet og c) utenlandske foretak, 2) norske institusjonelle eiere i det norske boligmarkedet og 3) sekundærboliger eid av privatpersoner.
Analysen er gjennomført av Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag fra NEF. Data er levert av Ambita.