Kommentar til endringer i avhendingsloven

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 9. mai 2019.

Kommunal- og forvaltningskomitéen på Stortinget har i dag avgitt sin innstilling til endringer i avhendingsloven (trygg bolighandel), og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) vil i denne anledning komme med noen kommentarer.

I innstillingen går regjeringspartienes representanter i komitéen inn for å beholde forslaget fra Proposisjon 44 L om en minsteterskel for mangelskrav ved boligsalg på 10 000 kroner.

– Norges Eiendomsmeglerforbund er kritisk til at man velger å fastholde en svært lav minsteterskel for mangelskrav på 10.000 kroner. Dette innebærer en uforholdsmessig risikoforskyvning fra kjøper til selger, med stor risiko for å utløse flere boligkonflikter og høyere transaksjonskostnader, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Norges Eiendomsmeglerforbund har belyst de praktiske utfordringene i stortingshøringen og foreslått en konkret justering av minsteterskelen som ville balansert kjøpers og selgers interesser på en bedre måte. Vi registrerer at man ser at det kan bli behov for å justere grensen på et senere tidspunkt. Det hadde vært klokere å innstille på en enkel justering nå, i stedet for å eksperimentere med en så lav minsteterskel, og det overrasker oss at dette ikke er utfallet av innstillingen fra regjeringspartienes representanter, sier Carl O. Geving.

– På den positive siden er Norges Eiendomsmeglerforbund svært tilfreds med at regelen om arealavvik blir justert slik vi argumenterte for i stortingshøringen. Med et slingringsmonn for arealavvik på 2 prosent og minimum 1 kvadratmeter, vil vi unngå en lang rekke unødige konflikter som ville blitt resultatet av Justisdepartementets forslag, sier Carl O. Geving.

– Vi er også svært tilfreds med at det legges opp til en grundig prosess med regulering av krav til kompetanse for takstmenn og krav til innhold i tilstandsrapporter, før endringer i avhendingsloven kan tre i kraft. Det er viktig at vi nå bruker tid på å utvikle høy kompetanse og kapasitet i takstbransjen, slik at forbrukerne kan få tilgang på tilstandsrapporter av en kvalitet som avdekker de vanligste feil og mangler ved brukte boliger, sier Carl O. Geving.

Les hele innstillingen fra Kommunal- og forvaltningskomiteen her.

Saken skal opp til behandling på Stortinget 16. mai.

For ytterlige kommentarer kontakt:

Carl O. Geving – administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund – 91582454

Svein Strømnes – kommunikasjonssjef Norges Eiendomsmeglerforbund – 93094191

Les også: Ønsker å bidra med gode løsninger i revideringen av avhendingsloven

Høring om avhendingsloven – NEF med forslag til forbedringer

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no