Økning i sekundærboliger i Oslo første kvartal 2018

Sekundærboliger i Oslo august 2018

En oppdatert sekundærboliganalyse fra NEF og Ambita viser at antallet sekundærboliger øker i Oslo i 1. kvartal 2018.

Antallet sekundærboliger i Oslo øker i første kvartal 2018. Dermed fortsetter trenden fra 2017 med at antallet sekundærboliger i Oslo øker.

Grafen over viser antallet i første kvartal (mørk blå søyle) sammenlignet med totaltall ved utgangen av de foregående årene.

Totalt er det 53.331 sekundærboliger i privat eie i Oslo ved utgangen av første kvartal 2018. Tallet viser hvor mange boliger som er eid av privatpersoner som selv ikke bor i boligene.

Analysen er presentert i en ny rapport om sekundærboliger og førstegangsboligkjøpere som Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita presenterer under Arendalsuka tirsdag.

Last ned: NEF og Ambita-rapporten august2018

Lånebegrensning i boliglånsforskriften

I boliglånsforskriften har lån til  sekundærboliger i Oslo en særskilt begrensning. Det kreves 40 prosent egenkapital for kjøp av sekundærboliger i hovedstaden. Denne bestemmelsen var med fra forskriftens innføring i 2017, og ble med videre da boliglånsforskriften ble videreført i sommer.

Tallene viser at til tross for denne begrensningen øker altså antallet sekundærboliger.

– Det vi kan si med sikkerhet, er at det finnes mange sekundærboligkjøpere som har såpass gode finansielle muskler at de ikke berøres av låneinnstrammingen, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund om tallene i statistikken.

Les også: Regjeringen viderefører boliglånsforskriften ut 2019

Sekundærboligandelen øker også

Oslos boligmasse økte med omlag 500 boliger i førstekvartal. Antallet sekundærboliger økte med omtrent 240 boliger.

Sekundærboligandelen – antallet sekundærboliger sammenholdt med boligmassen er ved utgangen av første kvartal på 15,93 prosent.

Grafen over viser antallet sekundærboliger (mørke søyler) i privat eie sammenholdt med boligmassen i Oslo. Tallene viser at både boligmassen og antallet sekundærboliger økte i første kvartalt 2018. Totalt utgjør nå privateide sekundærboliger 15,93 prosent av Oslos boligmasse.

Om analysen

Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita følger utviklingen av antallet sekundærboliger i Oslo. Analysen gjøres fra tall om kjøp og salg og tinglyst eierskap fra matrikkelen og grunnboken. Analysen viser alle boliger – nye (innflyttede) og brukte.

Les også: Økning av sekundærboliger i Oslo i 2017

Tallene viser dermed tydelig hvor stor andel av boligmassen som eies av «privatinvestorer». Sekundærbolig-­begrepet brukes ellers av Skatteetaten i forbindelse med beregning av ligningsverdi for boliger. Da er det egenrapportert. NEF og Ambitas tall viser faktisk eierskap, og kan avvike noe fra Skatteetatens tall.

 

Last ned: NEF og Ambita-rapporten august 2018

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no