oslo-luftfoto1

Nedgang i boligprisene i Norge, men i Oslo gikk de opp

Boligprisene i Norge sank i gjennomsnitt med 1,1 prosent i juli 2023, men i Oslo gikk prisene opp 0,7 prosent.

Dette viser fersk statistikk fra Eiendomsverdi, Eiendom Norge og Finn.no.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,2 prosent.

Det har som vanlig vært færre boligomsetninger i feriemåneden juli, men prisene har holdt seg godt. Boligprisene må ses i sammenheng med at det for tiden er sterk etterspørsel etter mindre boliger, samtidig som tilbudet av slike boliger er svekket. Det er spesielt Oslo som trekker opp landsgjennomsnittet. Vi forventer at denne effekten vil vedvare ut august, og kanskje trekke ut i september før prisutviklingen svekkes, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Videre viser statistikken at boligprisene i Norge, korrigert for sesongvariasjoner, steg med 0,2 prosent.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Kristiansand hvor prisene steg med 1,5 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn med 1,4 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Bergen med en sesongkorrigert nedgang på 2,9 prosent.

I juli ble det solgt 4.134 boliger i Norge, noe som er 1,6 prosent flere enn tilsvarende måned i 2022.

Markant høyere renter bidrar først og fremst til lavere totalomsetning, og omsetningen av nye boliger faller mer enn brukte boliger. Så lenge forbrukernes tillit til bruktboligmarkedet er høy og boligbehovet ikke er mettet, tror vi ikke på en større oppbremsing i bruktmarkedet. Det er mer sannsynlig at vi får en relativt normal sesongkorreksjon av prisene på senhøsten, sier Geving.

Med høyt rentenivå og høyt prisnivå vil flere unge slite med å få kjøpt sin første bolig denne høsten. Det vil bidra til økt press på leiemarkedet som allerede er under press av et rekordhøyt antall studenter og et høyt antall ukrainske flyktninger. De store byene med Oslo i spissen står på terskelen til en reell krise i leiemarkedet. Når behovet for leieboliger øker, samtidig som tilbudet av leieboliger svekkes, fører dette til et uheldig prispress i leiemarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Det tok i gjennomsnitt 47 dager å selge en bolig i juli opp fra 30 dager i juni. Kortest salgstid hadde Oslo med 27 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø og Follo med 68 dager.

Del artikkel