Sentralbanksjef Øystein Olsen (Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim)

Holder styringsrenten uendret

Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 1,50 prosent. Samtidig signaliserer de at renten blir liggende på dagens nivå en god stund framover.

I pressemeldingen fra Norges Bank skriver de at; «Hovedstyrets vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier at renten holdes nær dagens nivå fremover. Prognosen for styringsrenten er om lag uendret fra forrige rapport. En svakere krone enn anslått tilsier isolert sett en høyere rentebane. På den annen side ser oppgangen i norsk økonomi ut til å være litt mer moderat enn tidligere lagt til grunn. Det tilsier isolert sett en litt lavere rentebane. Skulle de økonomiske utsiktene eller risikobildet endre seg, kan også renteutviklingen bli en annen enn prognosen indikerer.»

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Stabilt for husholdningene

Siden september i fjor er styringsrenten hevet med til sammen et prosentpoeng, men signalene de nå sender ut i rentebanen viser at perioden med rentehevninger er over for nå.

– Dagens rentebeslutning innvarsler stabil økonomi for husholdningene i 2020. Det er svært lav sannsynlighet for at styringsrenten heves i 2020, om noe er det en viss mulighet for rentesenkning. Samtidig er gjeldsveksten i husholdningene på et historisk lavt nivå, og et godt boligtilbud i store deler av landet bidrar til å holde gjeldsveksten nede, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Jokeren er Oslo hvor boligproduksjonen er for lav til å møte forventet etterspørsel, men boliglånsforskriften er strengere i Oslo og legger begrensninger på husholdningenes gjeldsopptak. Alt i alt bidrar rentepolitikken til det som ser ut til å kunne bli et bli et balansert boligår i 2020, sier Geving videre.

Del artikkel