NEF-Styret-Portrett-Randi

Gode møteplasser og tillitsfullt samarbeid

NEF jobber kontinuerlig for å skape gode møteplasser for bransjen og med å bygge tillitsforhold for godt samarbeid med andre bransjeaktører, med mål om å verne om og styrke den viktige næringen vår.

Av: Randi Hollingen, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (innlegget ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 3 2023)

Vi har nettopp kommet hjem fra «vårens vakreste eventyr» for oss eiendomsmeglere MNEF, nemlig den årlige Vårkonferansen til Norges Eiendomsmeglerforbund. Denne gangen var Nord-Norge og Bodø vertstedet, og vi har opplevd skiftende vær, rib-tur i vill og vakker kystnatur, lyse netter og ikke minst det herlige bransjefellesskapet. Slike møteplasser er viktige for oss; energien, varmen og vennskapet vi kjenner på når vi møter bransjekollegaer, leverandører og andre bransjevenner fra hele landet. En samlingsplass hvor vi tar opp aktuelle temaer i bransjen vår, en arena for læring, motivasjon og fremtidstanker. Og hvor vi bygger broer for å styrke meglerbransjen i Norge.

Vi er snart halvveis i året, et år som er preget av store kontraster i boligmarkedet. Det er god aktivitet i bruktboligmarkedet, mens nyboligsalget er preget av kraftig fall som følge av høye rente- og byggekostnader. Til tross for at man har spådd nedgang i bruktboligprisene på grunn av økte renter, ser vi det motsatte. NEF er alvorlig bekymret for hva som vil skje med tilbudssiden om 12-18 måneder når vi får full effekt av det lave nyboligsalget. Dette har vi tydelig uttrykt overfor sentralbanken, finansmyndighetene og boligministeren. Når det samlede boligtilbudet faller, frykter vi et uforholdsmessig stort press på bruktboligmarkedet med dertil økte priser. 

Finansdepartementet endret fra nyttår i år rammene for bankenes utlånspraksis, gjennom en justering av Utlånsforskriften. Her er vi i NEF glade for å bli hørt. En videreføring av utlånsforskriften uten innstramming var helt nødvendig. Det var også veldig fornuftig å justere på rentestressterskelen for å gi de med lavere inntekt noe mer handlingsrom.

De nordiske landene samarbeider tett og godt gjennom Nordisk Eiendomsmeglerunion (NEU). I et møte i Reykjavik nylig, erfarte vi at Island er et eksempel på hvordan det kan gå uten utlånsregler. Gjennom pandemien økte boligprisene der med over 40%. Landet har nå en inflasjon på vel 10%, noe som i stor grad skyldes boligmarkedet. Boliglånsrenten er på 10% og ventes å øke ytterligere. Det skjevkjørte boligmarkedet er mer enn halvert. Bankene har nå strammet kraftig inn for å stabilisere markedet igjen. De krever 20% egenkapital og at hver husholdning ikke kan ha større gjeldsbyrde enn 35% etter skatt.

Skatteutvalgets utredning var til høring i år, og her leverte Norges Eiendomsmeglerforbund et langt og grundig høringssvar, hvor vi stilte oss kritisk til skatteutvalgets vurderinger og forslag til boligbeskatning. Vi stilte oss undrende til hvordan Skatteutvalget unnlot å drøfte den samfunnsøkonomiske verdien av den norske boligmodellen med eierlinjen, som har vært en suksess i Norge.  Det samme gjorde også Huseierne, Eiendom Norge, NBBL og Boligprodusentene. Sammen har vi lykkes med å overbevise regjeringen om at skatteutvalgets forslag var en dårlig idé.

Og samarbeid er viktig for å oppnå resultater. Mye av grunnen til at vi lykkes i enkeltsaker, er at vi samarbeider godt og langsiktig med andre organisasjoner som har sammenfallende interesser med oss. I NEF har vi stort fokus på å overvåke de samlede transaksjonskostnadene i bolighandelen.

Vi har over tid samarbeidet med Forbrukerrådet, Huseierne og Eiendom Norge om å påpeke overfor NBBL at gebyrene boligbyggelagene tar for eierskifte og forkjøpsrett ikke står i stil med lovens intensjoner. Det synes å være etablert en praksis hvor alle tar lovens makspris uavhengig om beløpet står i rimelig samsvar med de kostnadene borettslaget blir påført eller ikke. Sammen tilskrev vi NBBL i april i fjor, og vi har nettopp fulgt opp med et nytt brev til Kommunal- og distriktsdepartementet i fellesskap. Her anmoder vi om at det må gjøres nødvendige lovendringer for å sikre at forbruker ikke utsettes for høye gebyrer og lovstridig praksis ved salg av boliger i borettslag, boligsameier og boligaksjeselskaper.

Med sommeren rett rundt hjørnet, benytter jeg anledningen til å ønske dere alle en riktig god sommerferie i alle varianter i vårt langstrakte land!

Del artikkel