hus-nef

Boligpriser: God balanse i boligmarkedet i august

Augusttallene fra boligmarkedet viser en noe svakere utvikling enn vanlig, men det er samtidig mange omsetninger og en god balanse mellom tilbud og etterspørsel i store deler av landet.

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent i august 2018. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent. Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden, viser statistikken fra Finn.no, Eiendomsverdi og Eiendom Norge.

– August måned reflekterer normale tilstander i boligmarkedet over det meste av landet. Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel de fleste steder, samtidig som mange kjøpere er mer selektive og tar seg bedre tid enn i mer opphetede markeder. Et godt utvalg av både nye og brukte boliger gjør at forbrukerne har mer å velge i og kan treffe bedre beslutninger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Statistikken viser videre at det i august ble det solgt 9.453 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017. Det ble i samme periode lagt ut 12.754 boliger for salg i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Normalisert prisutvikling

I august var det en nedgang i boligprisene i Oslo og Bergen, mens prisene steg i Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Stavanger. Kristiansand hadde sterkest utvikling i prisene i august med en oppgang på 2,4 prosent. Størst fall hadde Bergen med en nedgang 0,9 prosent. Fredrikstad/Sarpsborg har sterkest 12 måneders vekst med en oppgang på 5,2 prosent, mens svakest 12 måneders vekst har Bergen med en nedgang på 0,5 prosent.

– Det er godt å se at markedsutviklingen normaliseres etter en vår med relativt sterk vekst i flere regioner. Dette gjelder særlig Oslo som nå ser ut til på gå inn for landing etter en litt for sterk vekst i første halvår. Det er et sunnhetstegn om vi får en noe svakere prisutvikling i høsthalvåret, og vil i så fall bidra til en mer bærekraftig prisutvikling over tid, sier Carl O. Geving videre.

Del artikkel