Boligprisene i mai: – Boligmarkedet viser styrke

Boligprisene i mai 2018

Boligprisene i mai 2018 steg med 1 prosent  boliger til tross for at mai i år var overstrødd med helligdager. Salgstiden i mai var i snitt 10 dager lenger enn mai i fjor.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Finn og Eiendomsverdi ble presentert tirsdag formiddag. Tallene viser at boligprisene steg godt i mai 2018, til tross for at dette var en «rød måned» helligdagsmessig.

Det ble solgt totalt 9.643 boliger i mai i år. Dette var noen hundre færre enn i 2017, men det nest høyeste antallet solgte boliger de siste fem årene. Til nå i år er det solgt 37.667 brukte boliger, noe som er 835 flere enn på samme tid i fjor, og det nest høyeste de siste fem årene.

Boligmarkedet viser styrke

Carl O. Geving, administerende direktør i NEF synes tallene viser at nordmenn har tro på fremtiden:

-Boligmarkedet viser styrke. Mange forventer åpenbart at boligprisene skal stige mye framover, og det virker selvforsterkende.

Geving kommenterer at det er naturlige årsaker til at boligprisene stiger:

-Nordmenn har høy kjøpekraft på grunn av lav ledighet, høy inntekt og lav rente, og etterspørselen i boligmarkedet stiger når boligverdiene øker.

Carl Geving boligpriser

Het sommer og høst? -Vi håper at sommeren ikke blir like het i boligmarkedet som våren har vært i Sør-Norge, og tror at stramme kredittkrav, og økende renter vil bidra til en avkjøling ut over høsten, kommenterer Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF Wesenberg

-Prisutviklingen er sterk i de fleste regioner i forhold til hva økonomiske og demografiske drivere skulle tilsi, rett og slett fordi markedspyskologien har gjennomslag. De voldsomme prissvingningene vi har sett de siste årene er uheldig, og øker risikoen for et mer alvorlig tilbakeslag i markedet på lenger sikt, fortsetter Carl O. Geving.

Venter på boliglånsforskriften

Regjeringen har varslet at revisjonen av boliglånsforskriften blir presentert nå i løpet av starten av juni. En fortsatt stram forskrift vil føre til at boligmarkedet vil ta det med ro også utover høsten, tror Carl O. Geving:

-Vi håper at sommeren ikke blir like het i boligmarkedet som våren har vært i Sør-Norge, og tror at stramme kredittkrav, og økende renter vil bidra til en avkjøling ut over høsten.

Les også: 5 ganger inntekten – så mye kan du låne!

I Oslo vil også antallet nye boliger ut i markedet få en betydning, peker Geving på:

-Oslo har hatt en særlig sterk utvikling i 2018. Det knytter seg usikkerhet til hvor mange nye boliger som ferdigstilles i løpet av året, og vi kan forvente et robust oslomarked gjennom året, selv om prisveksten trolig vil avta i løpet av høsten.

Tar over en måned å selge

Omsetningtiden på boliger gikk ned i mai til 41 dager i snitt på landsbasis. For april var tallet 49 dager. Men samtidig er dette 10 dager lenger enn i fjor og lenger tid enn noen av de andre mai-månedene de siste fem årene.

Men her er det naturlig nok lokale forskjeller. I Oslo og Bergen tok det 24 dager å selge en bolig i mai måned. Asker og Bærum og Romerike ligger på rundt 30 dager. I Trondheim tok det 33 dager og Tromsø 39 dager. Mens i Stavanger tok det 63 dager og i Kristiansand 53 dager.

 

Prisendringene landet rundt

Her er prisendringen i et utvalg norske byer og tettsteder. 12 månedersvekst i parentes:

Oslo: 1,0 % (-0,7 %)

Kristiansand: 1,5 % (-0,2 %)

Stavanger m/omegn: 1,3 % (-0,8 %)

Bergen: 0,6 % (-1,1 %)

Trondheim: 0,5 % (-0,2 %)

Tromsø: 0,6 % (1,2 %)

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Se mer her!

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no