Boligpriser i april

Boligprisene i april: Opp med 1,8 prosent – omsetningstiden holder seg

Boligprisene stiger i alle byer i april. Sterkest er Bergen. Omsetningstiden holder seg fortsatt høyere enn tidligere år.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn viser at boligprisene i april steg med 1,8 prosent på landsbasis. Dette er noe bedre enn vanlig for måneden, og er nok noe påvirket av at påsken i år falt i mars.

«Overraskende sterk vekst»

At boligprisene stiger såpass mye overrasker Carl O. Geving, administrerende direktør i i Norges Eiendomsmeglerforbund:

-Det norske boligmarkedet er stabilisert som forventet, men prisveksten i april er overraskende sterk, kommenterer han.

Geving er opptatt av at tallene viser at boligmarkedet nå viser tegn til god stabilitet:

-Forbrukernes forventninger er nå positive, det er høy aktivitet og boligtilbudet møter stort sett etterspørselen.

– Pendelen svinger litt tilbake etter priskorreksjonen i 2017 som var noe sterkere en rent rasjonelle grunner skulle tilsi. Høy kjøpekraft og god betjeningsevne bidrar til sterk vekst i de store byene, sier han.

Stabilisert: Boligmarkedet er nå stabilisert, mener Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Samtidig er det forhold som legger til rette for at prisene nå går opp: -Høy kjøpekraft og god betjeningsevne bidrar til sterk vekst i de store byene, sier han.

 

-Forholdene ligger neppe til rette for en vedvarende sterk vekst slik vi så i 2016 da euforien preget deler av markedet. På sikt vil trolig stigende rente, flere nyproduserte boliger og fortsatt strenge kredittregler bidra til en mer balansert markedsutvikling i pressområder, kommenterer han.

Les også: Finanstilsynet – stabilt i eiendomsmarkedet

Stabil omsetningstid

Omsetningstiden er stabil i april på 49 dager. Dette er samme som i mars, og ned fra 58 dager i januar. Men man ligger fortatt over foregående år, der omsetningstiden i april 2017 var nede i 33 dager.

omsetningstid april
Lenger tid: Omsetningstiden for boliger er lenger i år (grønn strek) enn tidligere år. Mens de foregående årene følger hverandre, ligger årets gjennomsnitts-omsetningstid godt over. (Faksimile: EiendomNorge/Eiendomsverdi/Finn.no)

Les også: Slik kan førstegangskjøpere komme inn i boligmarkedet

Flere boliger solgt

Det ble solgt 8072 boliger i april 2018. Det er 25 prosent flere enn i april 2017. Men da var påsken i april.

Men: i årets første fire måneder er det solgt 27.922 boliger i Norge. Det er over 1000 flere enn i 2017 og det nest høyeste salgstallet siden 2014. Bare 2015 er høyere – med 30.003 boliger solgt i de fire første månedene.

Lite avvik mellom prisantydning og solgt-pris

I et marked med sterk oppgang kan det være vanskelig å prise boligene riktig. Eiendomsmeglerbransjen generelt, og NEF spesielt har hatt et sterkt fokus på at boliger skal prises riktig.

Avviket i april mellom prisantydning og solgtpris var på 1,2 prosent. Noe som er godt innenfor det akseptable. Til sammenligning var avviket i april måned 2017 på 2,8 prosent, viser statistikken.

 

Prisutviklingen i ulike byer i april 2018:

(Prisendring siste 12 måneder i parentes)

  • Oslo: 2,4 % (-3,8 %)
  • Kristiansand: 1,5 % (-1,9 %)
  • Stavanger m/omegn: 1,3 % (-2,0 %)
  • Bergen: 2,8 % (-2,7 %)
  • Trondheim: 1,8 % (0,4 %)
  • Tromsø: 1,8 % (1,3 %)

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Se mer her!

Del artikkel