5 tips til visning – slik forbereder du boligjakten

Skal du ut å jakte på en ny bolig og et nytt hjem? Her er tipsene som gjør at du finner drømmeboligen og unngår marerittet.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i bolighandelen

Hver dag er jeg i kontakt med boligkjøpere som har spørsmål om boligen de har kjøpt. Ofte bunner spørsmålene i at de ikke gjorde gode nok undersøkelser mens de var på boligjakt. Dermed har de spørsmål i ettertid. I verste fall har de betalt mer enn de burde for boligen. Her er en gjennomgang av de vanligste fellene.

1. Les salgsoppgaven nøye – før du går på visning!

Det aller beste rådet er å forberede seg grundig. Bolighandel er en millioninvestering, og da må du spandere litt forarbeid. Les boligannonsen nøye, og last ned salgsoppgaven. Les gjennom salgsoppgaven. Særlig viktig er det å lese sidene som ikke har bilder; eiendomsmeglerens beskrivelse, tilstandsrapporten og boligselgerens egenerklæring.

Les mer: Slik kjøper du bolig – steg for steg guide!

2. Husk finansiering!

Du bør ha sjekket finansieringen din når du går på visning. Vit hva din nåværende bolig er verdt, og hva du kan få i lån av banken. Snakk med banken, og få gjerne finansieringsbevis. Da står du bedre rustet hvis det blir en budrunde rette etter visningen.

Les mer: Når starter budrunden

Uten finansieringen i orden må du vurdere om du skal legge inn bud med forbehold om finansering. Les mer: Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

3. Spør om det du lurer på!

Når du leser gjennom salgsoppgaven på forhånd er det sikkert noe du ikke skjønner, eller ikke finner ut av. Da må du spørre! Snakk med eiendomsmegleren på visning og/eller med selgeren. Hvis du får viktig informasjon som ikke står i salgsoppgaven, bør du sende en epost i ettertid der du bekrefter at du har fått denne informasjonen. Da står du mye bedre rustet hvis det senere blir en diskusjon om hva som er sagt.

Les mer: Sjekkliste for visning i leilighet

Ring takstmannen hvis du lurer på tekniske ting ved boligen som du ikke finner i tilstandsrapporten!

[mc4wp_form id=»6105″]

4. Sjekk boligen nøye

Bruk øyne og nese godt når du er på visning! En ting er om planløsningen og boligen passer til ditt formål. En annen ting er hvilken tilstand boligen er i.

Dette bør du ta en titt på:

  • Kjøkken og bad: Sjekk alle rom der det er vann. Se etter fuktutslag under kjøkkenbenken. Sjekk når badet ble oppgradert eller byttet sist!
  • Kjelleren: Se godt i kjelleren. Se etter saltutslag hvis det er råkjeller. Se hva takstmannen har skrevet om kjelleren og drenering. Hvis dreneringen er gammel, må den byttes. Det blir fort dyrt!
  • Loftet: Gå opp på loftet og ta en titt på bjelkerne og taket på innsiden. Se etter misfarging. Er det tegn på misfarging eller fuktskader? Sjekk når taket ble skiftet sist gang!
  • Elektrisk anlegg: Sjekk tilstandrapporten og spør eiendomsmegler eller takstmann. Hvor gammelt er anlegget? Og ikke minst: Er det nok kontakter til deres bruk?

Les også: Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

5. Hva følger med boligen?

En rekke spørsmål jeg får er knyttet til hva som følger med boligen av løsøre som hvitevarer, lamper og garderobeskap. Sjekk hva som står om dette i salgsoppgaven. Brukes den vanlige løsørelisten eller er det gjort unntak? Se hva som står om kjøkkenet – er det bare integrerte hvitevarer som følger med, eller er det alle hvitevarene på kjøkkenet?

Les mer:

Og hvis du nå har bestemt deg for å kjøpe bolig: Slik vinner du budrunden

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Se mer her!

Del artikkel