Slik kan førstegangskjøpere komme inn i boligmarkedet

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 18. april 2018.

En analyse utført av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita viser at andelen førstegangskjøpere er relativt stabil på landsbasis, men klart fallende i Oslo. Vi kan også se noe av den samme tendensen i andre store byer. I perioden 2014 til 2017 har antallet førstegangskjøpere mellom 20 og 39 år falt fra 7.436 til 6.161.

– Analysen reflekterer at stadig færre førstegangskjøpere har råd til å bosette seg i Oslo, prisene er for høye, egenkapitalkravet gjør boligdrømmen uoppnåelig for mange og inntektskravet forutsetter at man har høy lønn eller har noen å dele boligen og lånekostnadene med. Vi kan også se noe av den samme tendensen i andre store byer, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Undersøkelsen viser videre at mange av kommunene rundt Oslo, som Ullensaker, Skedsmo, Lørenskog og Drammen, har hatt en vekst i antall førstegangskjøpere i fjor. Dette tyder på at mange henvises til å etablere seg i områder hvor prisnivået er lavere og egenkapitalkravet overkommelig.

– Vi må innse at ikke alle har råd til å bosette seg i pressområdene. Men vi bør finne bedre løsninger for de unge som har høy betjeningsevne, men ikke har nok egenkapital. Norges Eiendomsmeglerforbund foreslår at det innføres en ny bestemmelse i boliglånsforskriften som åpner for at denne gruppen kan få unntak fra egenkapitalkravet mot at de inngår avtale om fastrente på boliglånet. Dette vil kunne virke sosialt utjevnende i boligmarkedet, og vil ikke øke risikoen i markedet, sier Carl O. Geving.

Se undersøkelse om førstegangskjøpere med oversikt over endring i antall kjøpere, alder og geografisk spredning. Se også vedlagte presentasjon av sekundærboliganalysen for Oslo.

For ytterligere informasjon kontakt:
Carl O. Geving, administrerende direktør NEF: 91582454
Svein Strømnes, kommunikasjonssjef NEF: 93094191

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no