Eiendomsmeglerbransjen er stadig eksponert for digitaliseringsbølgen. Digitalisering av tjenester som gjør bolighandelen tryggere er bra, men noen av de nye tjenestene som nå tilbys oppleves på mange måter som et kompetansemessig fall mot bunnen.
Av: Kurt F. Buck, styreleder Norges Eiendomsmeglerforbund (Innlegget er også publisert i Finansavisen 17. september)
Hvor lite kan du gjøre og fremdeles kalle det eiendomsmegling, eller hvor mye kan du gjøre uten at man trenger konsesjon som eiendomsmegler?
Blir utfordret
Det er noen stier som gås opp, og gjeldende lovverk blir utfordret. Vi frykter ikke utviklingen, men vi må ikke glemme hvem lovverket er ment å beskytte og hvorfor.
Oppslaget i Finansavisen 15/9 gjorde meg rett og slett forbannet. Dekningen av en sikkert helt kurant løsning for sitt formål ble presentert. Megleselv.no heter tjenesten. Bare selve navnet på tjenesten er ren villedning av forbrukerne.
Enten er det eiendomsmegling eller så er det privatsalg! Selve merkevaren er jo en ren selvmotsigelse, og er egnet til å skape forvirring.
Gjennom artikkelen gjentas «megle-selv» begrepet, det står til og med gratis megling på forsiden av avisen.
Har ingen ingen ting med eiendomsmegling å gjøre
Ha det helt klart, dette har ingen ting med eiendomsmegling å gjøre! Det å selge selv er ingen nyhet, det har alltid vært fullt mulig. Det utgjør en liten del av markedet som alltid kommer til å være der. Det er mulig at noen slike tjenester kan gjøre det litt mer overkommelig å klare å gjøre det selv for de som uansett hadde bestemt seg for å selge selv.
Forbrukerne som skal kjøpe bolig må derimot være helt klar over at å kjøpe privat, ikke er sammenlignbart med kjøp gjennom eiendomsmegler. Kjøper du direkte fra selger kan du kanskje gjøre et godt kjøp, men vær klar over den økte risikoen. Man mister hele mellommannsrollen. Det er ingen fagmann som kontrollerer og ordner opplysninger og formaliteter. Det er ingen mellommann med profesjonsansvar og ansvarsforsikring som står mellom deg og selgeren.
Hvorfor krav?
Hvorfor har samfunnet bestemt at vi skal ha Eiendomsmeglingsloven, den treårige bachelor utdannelsen, de minimum to årene med praksis og i tillegg en rekke krav til dokumentasjon av budrunder, etterutdanning, hvitvaskingslov, sikkerhetsstillelse osv.? Disse omfattende kravene er ikke gitt for eiendomsmeglerens del, men for å beskytte forbrukere i deres livs viktigste handel.
Myndighetene har lenge innsett viktigheten av en trygg bolighandel. Derfor har vi de strengeste rammevilkårene av alle eiendomsmeglere i Europa, og trolig i verden.
Vi liker det ikke
Vi liker det og vi mener det er både viktig og riktig. Vi brenner for en kompetent, etisk og effektiv eiendomsmeglerbransje. Vi liker ikke billige halvveis løsninger som undergraver den trygge bolighandelen og utgir seg for å være noe de ikke er.
Les også tilsvaret til Megleselv som ble publisert i Finansavisen 24. september.