«Jeg var i en budrunde i går. Budet mitt gikk ut 10.00, men så kom det et nytt bud klokken 10.20 som selgeren aksepterte. Er dette greit?»
Dette spørsmålet, og spørsmål som ligner har jeg fått flere av i det siste. Mange er usikre på hva som skjer når fristen i budet de har gitt går ut.
Her kommer derfor en oppklaring!
Hva skjer i budrunden når akseptfristen går ut?
Når en budgiver sender inn et bud, settes en akseptfrist. (Akseptfristen omtales noen ganger som «budfrist», men «akseptfrist er et bedre ord.)
Denne fristen settes fra kjøperen til selgeren. Akseptfristen har juridisk, avtalemessig, betydning. Hvis selgeren aksepterer budet innen fristen, vil avtale være inngått om salg av boligen, og budgiveren har blitt en boligkjøper.
Les mer om at bud er bindene her: Bud er bindene, husk finansiering – eller forbehold!
Men det er ikke slik at hvis akseptfristen går ut, så vinner umiddelbart den som har det høyeste budet. Budet må være akseptert av selgeren.
Derfor er det tre ting som kan ha skjedd når akseptfristen går ut:
- budet er aksepteres av selgeren, avtale er inngått
- budet er avvist av selgeren, da er budgiver «fri» for den juridiske bindingen som budet har
- budet er hverken akseptert eller avslått, men «går bare ut» – ingen avtale er inngått
Det er nok vanligere at bud bare går ut enn at de avslås.
Akseptfristen går ut = ingen avtale
Tilbake til spørsmålet i starten. Her gikk altså akseptfristen i budet ut, uten at budet hverken var avslått eller akseptert. Det som da skjer er at budet ikke binder kjøperen, men det er ikke akseptert.
Det at selgeren aksepterte et nytt bud ti minutter etterpå er altså greit.
Dette skje ofte når selgeren og eiendomsmegleren vet at det nok er flere budgivere på gang, men at de andre budgiverne for eksempel må ta en ekstra runde med banken først.
Les også: Hold hodet kaldt i budrunden
Tips: Snakk med eiendomsmegleren, ikke bare vent på melding!
Det jeg ser og hører som forbrukerrådgiver, er at budgivere ofte gir bud med en budfrist, deretter venter de på at fristen går ut.
Jeg tror det ofte vil være lurt å ta en telefon til eiendomsmegleren for å høre hvordan det ligger an. Da vil du også kunne få høre hvordan selgeren ser på budet, og få råd om hvordan du skal gå frem videre i budrunden!
Les reglene: Reglene om budgivning finner du her