Salgsoppgave bilde Geir

Slik kan samboere endre rentefradraget i skattemeldingen

Samboere som eier bolig sammen får rentefradraget ført inn i selvangivelsen slik banken har rapportert tallene. Slik endrer dere fradraget.

Samboere kan oppleve at rentefradraget som er ført i skattemeldingen (selvangivelsen) ikke stemmer med den faktiske betalingen av rentene. Årsaken er at tallene i skattemeldingen er slik banken har rapportert tallene inn.

Les også: 9 tips om bolig og skatt til skattemeldingen for 2017

I noen tilfeller kan bare den ene samboeren være ført opp som låntaker – og dermed få rentefradraget. I andre tilfelle kan begge samboerne ha fått rentefradrag, men summene stemmer ikke med det man har betalt.

Ektefeller kan flytte fradrag fritt

Skjevrapporteringen skjer også hos mange ektefeller. Men ektefeller kan fritt flytte fradragene mellom seg. Men det kan ikke samboere.
For samboere må fordelingen av rentefradraget følge det som faktisk betales i lånerenter.

Les også: Slik kan samboere fordele boligutgiftene – ikke gå i «Remafellen»

Intern renteavtale for samboere

Løsningen for samboere er å ha en intern avtale om betaling av renter. Denne avtalen bør være skriftlig, og kan legges frem for Skatteetaten hvis de spør.

Basisen for samboere – hvis man ikke har andre holdepunkter – er at rentefradraget fordeles 50/50 mellom samboerne. Og i mange tilfeller stemmer det med virkeligheten også.

Men noen ganger betaler man ulike deler av rentefradraget, og ønsker å flytte rentefradraget fra den ene til den andre.

For å kunne få fradrag for ulike deler av renteutgiftene, trenger dere en avtale om fordeling av renter og gjeld.

Les også: Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

Eksempel på renteavtale

En avtale om rente og gjeldsfordeling skriver dere enkelt selv. Den kan endres senere, men må tilsvare de faktiske forhold – med andre ord beskrive hva dere faktisk betaler. Pass på at fordelingen dere velger holder over tid. Avtalen bør skrives samtidig med at dere skriver samboeravtale.

Avtale om fordeling av rente og gjeld mellom samboere

Vi avtaler at samboer Hans Hansen fører 70 prosent av gjeld og rente utgifter på boliglån i Banken i sin skattemelding. Samtidig kan Kari Korsvold føre 30 prosent av gjeld og renteutgifter på lånet i sin skattemelding.

Hans Hansen – Kari Korsvold
Haugesund 1. september 2017

Slik endrer dere skattemeldingen for å dele fradragene

Gjelden er ført i post 4.8.1 og må endres der. Rentene er ført i post 3.3.1, og må endres der. Husk å endre i begges selvangivelser. Dere kan skrive noe slikt som: «Fradrag og gjeld overført til/fra min samboer xxx med personnummer yyy i henhold til renteavtale oss i mellom.»

Samboere som har felles gjeld skal også føre dette i post 1.3.

Les også denne bruksanvisningen hos Skatteetaten: Fordeling av renter og gjeld

Les også: 

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

[mc4wp_form id=»6105″]

Del artikkel