Salg av bolig – når kommer pengene?

penger på konto

Selgeren får ikke pengene fra boligsalget med en gang nøklene er overlevert til kjøperen. Det kan faktisk ta noe tid.

Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

«Jeg hadde overlevering av boligen jeg har solgt i går. Men når kommer pengene? Eiendomsmegleren sier at jeg må vente i to uker, stemmer det?»

Dette spørsmålet får jeg jevnlig som forbrukerrådgiver i bolighandelen. Og det er klart: Har man solgt bolig, er man klar for å få pengene!

SPØRSMÅL OG SVAR: Innlegget er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

 

SVAR: Jo, det kan faktisk ta så lang tid som et par uker før pengene kommer på konto. Noen ganger kan det faktisk ta lenger tid også.

Grunnen er at før pengene kan utbetales fra eiendomsmegleren, må nytt skjøte være tinglyst på kjøperen. Dette for at kjøperen skal ha vern for at ingen andre enn kjøperen pantsetter eller selger eiendommen han eller hun nettopp har kjøpt.

Tinglysing tar tid

Tinglysing skjer hos Statens Kartverk, og det nye skjøtet må sendes dit i posten. (Dette endres snart, se under). Deretter er det noe saksbehandlingstid hos Kartverket, og så skal det nye skjøtet i posten tilbake til eiendomsmegleren.

Da kan pengene utbetales. Med saksbehandling i begge ender hos eiendomsmegleren, hos Kartverket, og med postgang har det gått 10-14 dager i vanlige tilfeller.

Noen ganger kan det ta litt lenger tid. Eksempelvis kan det være der det mangler noen underskrifter på dokumentene som skal sendes inn, at megler ikke har fått fullstendige opplysninger om alle lån på eiendommen som skal innfris, at det må forhandles med banken om innfrielsesbeløpet eller lignende.

Nettobeløpet utbetales til selgeren

Når pengene skal utbetales til selgeren, vil eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling først innfri lånene som selgeren har hatt på boligen. I tillegg vil man trekke fra eventuell kompensasjon selger har gitt , for eksempel på overtagelsen for dårlig vask.

Les mer: Flyttevask – hva kreves?

Til slutt utbetales resten til selgeren.

Snart kan det gå fortere

Det som er beskrevet over er etter dagens løsning for tinglysning med vanlig sending av papirer til Tinglysning på Statens Kartverk på Hønefoss. For tinglysing av andel i borettslag sendes dette til Kartverkets avdeling i Ullensvang.

Kartverket har lagt til rette for at tinglysingen kan skje elektronisk fra slutten av april. Vi håper mange meglerforetak tar dette i bruk, slik at tiden mellom overtagelse og utbetaling av oppgjør til selger kan bli kortere.

Les også: Dette skjer på overtakelsen

 

Foto: Kavass – CC BY-20

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no