Profilbilde Eie

Råd til budgiver: Husk at fristen du setter i budet gjelder bare deg!

Akseptfristen i budet er en frist som binder deg som budgiver. Andre budgivere kan komme med sine bud etter at fristen din går ut.

Et stadig tilbakevendende spørsmål fra budgivere er omtrent som dette:

«Jeg hadde et bud som gikk ut klokken 14.20. Binder dette budet andre budgivere? Trenger deres bud å komme inn før min budfrist går ut, eller kan de komme med andre bud etter at fristen min går ut?»

Spørsmålsstilleren lurte videre på om man vinner budrunden når har høyeste bud og ens egen akseptfrist går ut.

SVAR: Det korte svaret er at «Nei, en budgivers frist binder ikke de andre budgiverne.» Det kan godt komme bud etter at akseptfristen i et bud har gått ut.

Du vinner budrunden når budet aksepteres

For en budrunde er ikke vunnet før selger aksepterer budet til budgiveren. Det vil si at hvis man ikke har hørt noe – og akseptfristen man har satt i budet går ut – ja, da er man som budgiver ikke bundet av budet lenger.

Dette er standard avtalerett, faktisk med aner helt tilbake til romerretten!

Som budgiver er man altså bundet hvis man før fristen går ut får beskjed fra eiendomsmegleren om at selgeren aksepterer budet.

Slik sett kan man si at overskriften er litt unøyaktig: Akseptfristen du setter i budet binder deg som budgiver og selgeren. Men ikke de andre budgiverne.

Les også: Når starter budrunden?

Les også: 9 ord du må kunne for å vinne budrunden Les mer her!

Ikke alltid lurt å vente med å gi bud

Det er et spørsmål hvor lurt det er som budgiver å vente til en akseptfrist går ut med å legge inn bud. I de vanlige tilfellene er det ikke noe jeg vil anbefale. For man risikerer jo at selgeren ikke tør å vente lenger og aksepterer budet som ligger der før fristen går ut.

Men noen ganger er man kanskje nødt til å vente, for eksempel hvis man venter på avklaring fra banken om finansieringen, eller man ikke får tak i samboer eller ektefelle som man skal kjøpe sammen med.

I tilfeller der man ser at fristen kan gå ut før man får lagt inn bud, er det veldig lurt å være i tett kontakt med eiendomsmegleren på telefon så denne er orientert om at man er interessert i å legge inn bud.

Da vil for eksempel eiendomsmegleren kunne be den andre budgiveren om å forlenge fristen.

Les også: Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her! 

[mc4wp_form id=»6105″]

Del artikkel