DSC_3364-2

Nesten samme pris på nye og brukte eneboliger i Oslo i 2017

I Oslo bygges det veldig få nye eneboliger. Derfor blir prisforskjellen mellom nye og brukte eneboliger i hovedstaden veldig liten viser nye tall fra SSB.

Av: Carsten Henrik Pihl

Helt nye boliger skal i utgangspunktet være dyrere en sammenlignbare eneboliger. Men tall for 2017 viser at i Oslo kostet en brukt enebolig 91 prosent av prisen for en ny enebolig. Dette viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Bygges lite nytt i Oslo

Forklaringen i Oslo er enkel. Det er få nye tomter i Oslo for eneboliger, og de fleste eneboligene som bygges skjer som fortetting.

Det ble i fjor bygget bare i underkant av 200 nye eneboliger i Oslo. Og det var 27.600 eneboliger i Oslo ved årsskiftet, viser tall NEF og Ambita har funnet frem. Ønsker man å kjøpe en enebolig i Oslo må man altså stort sett nøye seg med en brukt en.  Dermed holder de brukte eneboligene seg godt i pris.

Les også: Slik er boligprisene der du bor

I tillegg skal man ikke se bort i fra at en god del av de brukte eneboligene har vesentlig bedre beliggenhet enn de nye. Dette vil også bidra til å holde prisforskjellen nede. Det samme gjør det faktum at man i dag bygger mer arealeffektivt, slik at nye eneboliger ofte er noe mindre enn brukte – uten å miste funksjonalitet.

Dyrere: Forskjellen i kvadratmeterpriser for nye og brukte eneboliger landet rundt i 2017. Graf: SSB.

Større forskjeller ut i landet

Går vi ut i landet er snittforskjellen at brukte eneboliger koster 70 prosent av prisen av en ny enebolig. Snittkvadratmeterprisen i Norge for en ny enebolig var på 34.999 kroner i 2017, mens snittprisen på en brukt enebolig var på 24.550 kroner viser tallene fra SSB.

I Bergen kostet brukte eneboliger 78 prosent av nye eneboliger, mens i Trondheim kostet de brukte eneboligene 73 prosent av de nye eneboligene.

Går vi til Nord-Trøndelag kostet brukte eneboliger 53 prosent av en ny i 2017. Se ellers forskjellene i grafen over.

Kvadratmeterprisen på nye eneboliger varierer fra 24 883 i Finnmark til 63 020 kroner i Oslo.

Les også: Slik velger du eiendomsmegler

Finn boligprisene der du bor!

Hva var boligprisene.
Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

[mc4wp_form id=»6105″]

Del artikkel