Når starter budrunden?

Budrunden på en bolig som selges starter som oftest etter siste visning. Men den trenger ikke starte da, den kan starte før – så lenge man følger reglene.

Av: Carsten Henrik Pihl

Bruktboligsalg foregår med en auksjonsmodell. Dette gjør at regelverket kan være noe uvant for bolighandlere. Et av spørsmålene jeg ofte får som forbrukerrådgiver er «Når starter budrunden?»

Spørsmål og svar: Artikkelen er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: Ingen regler om når budrunden starter!

Det vanligste er at budrunden starter etter siste visning på boligen har vært. For eksempel hvis en bolig har visning på søndag ettermiddag og mandag kveld, vil budrunden starte på tirsdag morgen.

Men det trenger ikke være slik. Det er faktisk ikke noen regler om når budrunden kan starte! I teorien kan budrunden starte allerede i det boligen er annonsert. Selv om det ikke er så veldig praktisk.

Hvilken akseptfrist kan man sette?

Reglene er klare om hvilken akseptfrist budene må inneholde for at eiendomsmegleren kan formidle dem.

Det står i regelverket om budgivning at eiendomsmegleren ikke skal formidle bud med «kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning«.

Les mer: Regler for budgivning

Det betyr at hvis man sender inn bud for eksempel dagen etter første visning, må man alltid se når siste visning er. Og akseptfristen som settes i budet skal da være tidligst klokken 12.00 dagen etter siste annonserte visning.

Ser vi på eksempelet over – med visning søndag ettermiddag og mandag kveld, kan en som er interessert i boligen gjerne legge inn bud mandag morgen, men akseptfristen må være satt til tidligst tirsdag klokken 12.00.

At det noen ganger kommer inn bud etter første visning er ikke helt uvanlig.

 

[mc4wp_form id=»6105″]

 

Selgeren kan akseptere bud før fristen

Noen misforstår regelen om «klokken 12 dagen etter siste annonserte visning», og tror at man ikke kan sende inn bud før denne fristen. Men slik er altså ikke reglene. De sier bare noe om hva som må være fristen i budet.

Når budet sendes inn er ikke regulert. Men i og med at budgivere og kjøpere bør lese papirer og undersøke boligen, er det dumt å legge inn bud for tidlig.

Les også: Budgiver: Ikke la deg finte ut av akseptfristen

Merk at regelverket omtaler hvilke akseptfrister budgiverne kan sette i budet sitt. Men reglene sier ikke noe om når selgerne kan akseptere budet. Her er det vanlige avtalerettsregler som gjelder. Det betyr at selgeren kan akseptere bud når hun eller han vil.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her!

 

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no