Når kommer regningen fra eiendomsmegleren?

Skal du selge bolig, bør du spørre når regningen fra eiendomsmegleren kommer. Så unngår du overraskelser.

I det siste har jeg fått noen telefoner til Forbrukertelefonen. Det er fra boligselgere som nettopp har akseptert bud på eiendommen – og så har regningen fra eiendomsmegleren kommet.

Det har vært litt overraskende for disse selgerne, fordi de har regnet med at de skulle betale når oppgjøret for boligen kommer – og de får inn penger for salget.

Forklaringen på dette er at eiendomsmegleren kan sende regningen når avtalen er inngått. Eiendomsmegleren kan kreve betaling «…når handel har kommet i stand» som det står i eiendomsmeglingslovens § 7-4.

Og handelen «har kommet i stand» når bud fra kjøper er akseptert.

Les også: Slik velger du eiendomsmegler

Tidligere var det slik at kjøperne betalte inn forskudd når kontrakten ble underskrevet. Dette forskuddet ble da brukt til å dekke eiendomsmeglerens regning. Nå er hovedregelen at det ikke er lov å kreve inn et slik forskudd. Dermed er det ikke noen penger å dekke regningen med.

Noen eiendomsmeglere velger nå å sende regningen når hele oppgjøret er foretatt, og pengene for salget har kommet inn. Andre velger å sende regningen med en gang budet er akseptert. Og regningen må betales. Har du ikke penger i banken, må du bruke av mellomfinansieringen for å betale regningen.

Råd til selger:

  • Du som skal selge bolig bør spørre eiendomsmegleren om når regningen kommer, slik at det ikke blir en overraskelse for deg.
  • Og tilsvarende: Eiendomsmeglere bør selv sørge for å informere selgerne om når regningen kommer.

Les også: Bruke eiendomsmegler eller selge selv?

[mc4wp_form id=»6105″]

Det er mye å tenke på når du skal selge bolig. Her finner du tips og råd i prosessen når du selger bolig.

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Del artikkel