Hvor lenge kan megler holde på pengene etter en overtakelse?

Etter et boligsalg skal eiendomsmegler betale ut pengene for boligsalget. Men det er noen formaliteter som skal på plass før det kan skje.

Av: Carsten Henrik Pihl

«Vi hadde overtakelse av boligen i går. Men eiendomsmegleren sier at jeg ikke får pengene for boligsalget på konto før kanskje to uker. Er dette riktig?»

Dette er et spørsmål som jeg får som forbrukerådgiver ganske ofte. For boligselgere vil jo gjerne ha pengene for boligsalget. Men det kan altså ta litt tid før de kommer.

Spørsmål og svar? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: I dette tilfellet har eiendomsmegleren helt rett. Det tar litt tid etter overtakelsen før boligselgeren får penger på konto.

Årsaken er at før pengene kan betales ut fra eiendomsmeglerens klientkonto, må boligen tinglyses hos Kartverket. Og det er først når tinglysingen er på plass at pengene kan utbetales til selgeren.

Tinglysingen gir vern

Boligen tinglyses på ny eier for at kjøperen skal få vern for at boligen ikke pantsettes, beheftes eller selges av andre enn kjøperen.

Les også: Overtagelse, oppgjør og innflytting

Skjøtene sendes til Statens Kartverk på Hønefoss, der de føres inn i grunnboken. Deretter sendes skjøtene tilbake til eiendomsmegleren. Fra april 2017 ble det mulig å tinglyse elektronisk. Noen skjøter sendes nå elektronisk, andre sendes i posten. Med postgang (elektronisk eller fysisk), saksbehandling hos Kartverket og postgang tilbake til eiendomsmegleren kan det gå opp mot 14 dager før eiendommen er bekreftet tinglyst på den nye eieren.

Og først da kan altså eiendomsmegleren betale ut pengene til selgeren.

 

[mc4wp_form id=»6105″]

Tinglysingen kan bli forsinket

Det hender noen ganger at tinglysingen blir forsinket, for eksempel hvis det mangler noen underskrifter på skjøtet. Da vil eiendomsmegleren melde fra til selgeren om hva som skjer.

I disse tilfellene vil overføringen av pengene ta lenger tid, for eiendomsmegleren har uansett ikke mulighet til å betale ut pengene før boligen er tinglyst på ny eier.

Betaler ut kjøpsum minus oppgjort lån

Selgeren får utbetalt kjøpesummen minus lånet som var på boligen som eiendomsmegleren gjør opp med selgerens bank. I tillegg vil selgeren ta ut sitt honorar, hvis det ikke er avtalt at dette skal betales av selgeren tidligere.

Hvis selger og kjøper har avtalt at kjøperen skal få en kompensasjon i overtakelsesprotokollen – for eksempel for dårlig vasking – vil også dette beløpet trekkes ut av kjøpesummen før selgeren får pengene sine.

Les også: Hva skjer på overtagelsen av boligen?

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Se oversikten her!

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no