Hvilke forsikringer trenger man?

Du skal forsikre krisene i livet. Resten trenger du ikke å forsikre. Denne hovedregelen kan du bruke for å avgjøre hvilke forsikringer du trenger.

Av: Carsten Pihl, forbrukerådgiver for bolighandelen

Forsikring er viktig, for de kan redde deg ut av kriser. Men det er viktig å ha de riktige forsikringene.

En gammel tommelfingerregel om forsikring er at du skal forsikre krisene i livet. Andre forhold trenger du ikke å forsikre.

Veldig enkelt: Det er krise om huset ditt brenner ned, så boligforsikring må du ha. Det er ikke en livskrise om du mister iphonen i do (tro det eller ei!), derfor trenger du ikke uflaksforsikring for telefonen.

Har du spørsmål om bolighandel? Ta kontakt med Forbrukerrådgiveren for bolighandelen! Han svarer på spørsmål mandag, onsdag og torsdag på telefon 4000 01 02 eller send inn spørsmål her!

Disse forsikringene trenger du:

Under har vi delt forsikringene inn i ulike grupper etter hva du må ha (eller er pålagt å ha), hva du bør ha (eller kan tenke på) og hva du kan droppe.

Forsikringene du må ha:

Boligforsikring: Du må forsikre boligen din mot brann, vannskader mm. Er ulykken ute, blir kostnadene høye. Dette er en krise i livet du må forsikre. (Borettslag og sameier har ofte forsikret bygningsmassen, sjekk vilkårene der før du tegner forsikring.)

Innboforsikring: I tillegg til å sikre huset, bør du også sikre innboet mot skader.

Ansvarsforsikring på bil (og båt): Du er lovpålagt å ha ansvarsforsikring på bilen.

Fritidsbolig/hytteforsikring: Samme vurderinger som bolig/innbo for de som eier hytte.

Forsikringene du bør ha:

Boligselgerforsikring (eierskifteforsikring): Når du selger boligen, har du ansvar for skjulte feil – uansett om du har skyld eller ikke. Derfor mener jeg at du bør ha boligselgerforsikring. Les mer her

Kaskoforsikring på bil: Du bør ha kaskoforsikring på nyere biler når verdien er over ihvertfall 100.000 kroner.

Reiseforsikring: Sykdom i utlandet kan koste mye penger, en reiseforsikring er en billig løsning på store uforutsette utgifter.

Uføreforsikring: Sikrer inntekten din hvis du blir ufør. Nesten en «må ha» forsikring.

Barneforsikring: Sikrer barna dine en bedre økonomi enn mistedekningen i folketrygden som de får hvis de blir uføre.

Livsforsikring: Dekker de etterlatte hvis du dør

Ulykkesforsikring og kritisk sykdom: Kan være nyttige hvis uhellet er ute. Men det er viktigere med uføreforsikring.

 

Husdyrforsikring: Denne er i en mellomklasse. For mange er kjæledyret en viktig del av familien, og man bør da vurdere en kjæledyrforsikring. Men rent «forsikringsteknisk» er dette en forsikring man kan droppe.

Les også: 7 tips til boligsalget – Slik går du frem når du skal selge bolig

Forsikringene du kan droppe:

Uflaksforsikring/trygghetsforsikring: Dette er den forsikringen definitivt kan droppe. Nærmest uansett hva du kjøper av elektronisk utstyr som telefoner, pc-er og steroeanlegg blir du spurt om du skal ha uflaksforsikring. Dropp det! Feil dekkes av kjøpslovgivningen, har du uflaks får du dekke det selv.

Verdisaksforsikring: Du har som regel råd til å kjøpe gjenstanden på nytt om de går tapt. Og husk: Affeksjonsverdi kan du ikke forsikre. Da er det bedre å vurdre å installere safe hjemme for å hindre tyverier i allefall.

Helseforsikring: Kan droppes, du får behandling i offentlig helsevesen, og «fritt sykehusvalg» sørger for at du kan få behandling der køene er kortest.

 

[mc4wp_form id=»6105″]

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Finn megler nær deg her!

Del artikkel