Garantireglene i bustadoppføringslova § 12 er nå presisert. Tidspunktet for når entreprenøren skal stille garanti er nå klargjort. Les om de nye reglene her. Av: Advokat Nina Fodstad Skumsrud, juridisk avdeling i NEF Etter bustadoppføringslova § 12 skal en entreprenør som inngår avtale med en forbruker om oppføring av ny bolig, som hovedregel stille garanti for oppfyllelse av avtalen. Fra 1. januar 2017 er…
Overtakelse av bolig etter bustadoppføringslova
- Av: Redaksjonen
- 9. juli 2018
- Fagstoff

Et sentralt skjæringspunkt ved boligkjøp er tidspunktet boligen overtas av forbruker fra entreprenøren gjennom en overtakelsesforretning. I denne artikkelen ser vi nærmere på reglene for slik overtakelse etter bustadoppføringslova.
Av: Kurt A. Elvevoll, partner/advokat og Martin Johan Lie Hauge, advokatfullmektig, hammervollpind.no
Overtakelsens betydning
Det er viktig å gjennomføre en grundig overtakelsesprosess. Bustadoppføringslova § 14 angir fire virkninger som inntrer når forbrukeren overtar boligen:
- Risikoen for skader knyttet til boligen går over fra entreprenøren til forbrukeren. På dette tidspunkt overtar forbrukeren bl.a. plikten til å holde boligen forsikret.
- Forbrukerens reklamasjonsfrister begynner å løpe
- Forbrukerens adgang til å kreve dagmulkt som følge av entreprenørens fristoverskridelser stanser eller faller bort
- Entreprenøren får krav på sluttoppgjør for kontraktarbeidet
Dersom arbeidet er fullført og forbrukeren har tatt boligen i bruk, anses boligen overtatt selv om det ikke er avholdt overtakelsesforretning. I så fall risikerer forbrukeren å overta boligen uten å avdekke mangler som kunne blitt oppdaget ved en overtakelsesforretning. Sørg derfor for å det kalles inn til en formalisert overtakelsesforretning. Dersom det er foretatt gyldig innkalling, vil entreprenøren ha rett til å fullføre forretningen uten forbrukerens tilstedeværelse. Forbrukeren bør derfor ikke utebli fra forretningen, uten gyldig fraværsgrunn.
Siktemålet med overtakelsesforretningen
Formålet med overtakelsesforretningen er å foreta en grundig visuell gjennomgang av boligen med begge parter til stede, for å kontrollere at entreprenørens arbeid samsvarer med partenes avtale. Oppdages feil av betydning som vanskeliggjør bruken av boligen, kan forbrukeren nekte å overta bygget, jf. bustadoppføringslova § 15 tredje ledd. Enhver ulempe gir altså ikke forbrukeren rett til å nekte å overta boligen.
Bustadoppføringslova § 30 annet ledd fastsetter en egen reklamasjonsfrist der overtakelsen skjer ved overtakelsesforretning: Mangler som er eller burde ha blitt oppdaget ved overtakelsen, må gjøres gjeldende «så snart råd er». I praksis betyr dette forbrukeren må fremsette sine reklamasjoner ved overtakelsesforretningen, eventuelt senest få dager etter overtakelsen. Derfor er det viktig at forbrukeren undersøker boligen nøye, og sørger for å påberope feil ved arbeidet som gjøres gjeldende som mangler. Forbrukere vil ofte være tjent med å ta med seg en sakkyndig fagmann på overtakelsesforretningen.
Protokollføring – plikt til å føre protokoll?
Partene må sørge for å dokumentere overtakelsesforretningen ved å føre protokoll. Protokollføring er i utgangspunktet en frivillig ordning, jf. bustadoppføringslova § 15 fjerde ledd. Vi oppfordrer likevel partene til å føre overtakelsesprotokoll. I lovens forarbeider understrekes det at protokollføring kan bidra til en mer ryddig gjennomføring av overtakelsesforretningen, samt at partene blir mer bevisst alvoret overtakelsen innebærer. Dessuten kan overtakelsesprotokollen utgjøre et tungtveiende bevis hvis det senere skulle oppstå tvist mellom entreprenøren og forbrukeren. Standard Norge har utarbeidet byggblanketter for oppføring av nybygg etter bustadoppføringslova som pålegger entreprenøren å kalle inn til overtakelsesforretning, samt å føre protokoll. Dessuten har Standard Norge egne blanketter med maler for overtakelsesprotokoller og mangellister, som kan benyttes for å sikre ryddig protokollføring.
Hva bør protokollen inneholde?
Overtakelsesprotokollen bør inneholde opplysninger om:
- Tidspunktet for overtakelse
- Hvem som deltok på overtakelsesforretningen
- Fremlagte dokumenter, som ferdigattest, bruksanvisninger, o.l.
- Partenes signatur
I tillegg må protokollen angi partenes anmerkninger, eksempelvis:
- Om forbrukeren nekter å overta boligen med tilhørende begrunnelse
- Mangler som påvises, med vedlagt mangelliste
- Hvorvidt entreprenøren aksepterer eller bestrider manglene
- Frist for utbedringsarbeider og eventuelle gjenstående arbeider
- Eventuelt tilbakeholdt beløp
- Eventuell deponering av omtvistet beløp
Altfor ofte uttrykker ikke protokollene hva partene er uenige om. Vårt råd er at uenighet uttrykkes i protokollen, for å sikre vesentlige bevis for ettertiden. Partene anbefales ikke å avslutte en overtakelsesforretning uten en komplett protokoll dersom boligen nektes overtatt.
Hvem bærer risikoen for protokollføringen?
Fra tid til annen oppstår tvist om hvordan overtakelsesprotokollen skal tolkes. Det kan for eksempel tenkes at forbrukeren har protokollført en mangel som verken er akseptert eller avvist fra entreprenørens side. Rettspraksis viser at uklarheter som skyldes av mangelfull protokollering i utgangspunktet går utover entreprenøren, som er den profesjonelle part i kontraktsforholdet.
På den annen side er det viktig å understreke at forbrukeren har et selvstendig ansvar for å få protokollført forhold som er av egen interesse. Forbrukeren kan ikke komme tilbake lang tid i etterkant og «angre» på noe han mener skulle eller ikke skulle vært protokollført ved overtakelsesforretningen.

Kurt A. Elvevoll
Partner/Advokat
kurt.elvevoll@hammervollpind.no

Martin Johan Lie Hauge
Advokatfullmektig
martin.hauge@hammervollpind.no
Hammervoll Pind
Advokatfirmaet Hammervoll Pind er spesialisert innen eiendoms- og entreprisesektoren. Kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og Halden. Består av i overkant av 80 ansatte, hvorav 60 advokater.
Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren 2 2018
Relaterte Artikler
-
Presisering av regelverket for oppføring av ny bolig - tidspunkt for garantistillelse etter bustadoppføringslova § 12
-
Hvor lenge kan megler holde på pengene etter en overtakelse?
Etter et boligsalg skal eiendomsmegler betale ut pengene for boligsalget. Men det er noen formaliteter som skal på plass før det kan skje. Av: Carsten Henrik Pihl "Vi hadde overtakelse av boligen i går. Men eiendomsmegleren sier at jeg ikke får pengene for boligsalget på konto før kanskje to uker. Er dette riktig?" Dette er et spørsmål som jeg får som forbrukerådgiver ganske ofte.…
-
Forskjeller mellom selgers mangelsansvar etter bustadoppføringslova og avhendingslova
Ansvaret for mangler etter salg av bolig er et gjennomgående tvistetema. Selgers mangelsansvar avhenger av om salget er undergitt reglene i bustadoppføringslova eller avhendingslova. Av: Advokat Johan Henrik Vister og advokatfullmektig Linn Rustad Rui i Advokatfirmaet Føyen Torkildsen. Hvilken lov skal anvendes? Bustadoppføringslova kommer til anvendelse ved inngåelse av avtaler mellom entreprenør (selger) og forbruker (kjøper) om oppføring av ny bolig. Avhendingslova kommer til…
-
7 spørsmål og svar om overtakelse av bolig
På overtakelsen får boligkjøperen nøklene, og selgeren leverer fra seg boligen. Dette gir en del spørsmål hos både kjøpere og boligselgere. Her er det forbrukere lurer mest på. Av forbrukerrådgiver for bolighandelen Ved overtakelsen av boligen går ansvaret for boligen over fra selgeren til kjøperen. Selgere og kjøpere møtes for å gå gjennom boligen og overlevere nøklene. Eiendomsmegleren er noen ganger med på overtakelsen, andre…
-
Overtakelse av nybygget hytte eller bolig
Overtakelse av bolig oppført i henhold til bustadsoppføringslova skal skje gjennom en overtakelsesforretning, som markerer skillet for risikoovergang fra entreprenør til byggherre. Mange forbrukere/ byggherrer og entreprenører slurver likevel med gjennomføringen av overtakelsesforretning, noe som kan få unødvendige og store økonomiske konsekvenser. Jarle Edler Artikkel av: Jarle Edler, advokat/partner - Bing Hodneland advokatselskap DA - (Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 1 2020) Byggearbeidene…
-
Lovvedtak - krav om garanti ved salg av nyoppført bolig etter avhendingslova
I statsråd 15. mai ble Stortingets vedtak av 24. april 2018 til lov om endringer i bustadoppføringslova mv. sanksjonert, og lovendringene trer i kraft fra 1. januar 2019. Av: advokat Nina Fodstad Skumsrud, Fagsjef NEF Både endringene og den nye bestemmelsen gjelder garantireglene. Som kjent er det ved salg av bolig under oppføring krav til at entreprenøren stiller en selvskyldnergaranti som sikkerhet for oppfyllelse…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Reviderte leiekontraktsmaler er lansert
- Uendret styringsrente
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- – Boligprisutvikling som forventet
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Norges Eiendomsmeglerforbund 19. mai 2022
- Eksperten svarer: Bør man pusse opp boligen før den skal selges? 18. mai 2022
- NRK-P2 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Reiseradio 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 18. mai 2022
- Kjersti (26) ønsket å kjøpe bolig i Oslo , men endte opp i Lillestrøm 18. mai 2022
- NRK-P1 Østlandssendingen Morgen 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P2 Nyhetsmorgen i P2 og Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no