Boligprisene i juni 2018

Boligprisene i juni: Ned 1,0 prosent. 9 prosent flere boliger solgt enn juni i fjor

Boligprisene i juni sank i juni med 1 prosent. Samtidig ble det solgt 10.538 boliger i juni, noe som er rekord for de siste fem årene.

Boligprisstatistikken for juni ble lagt frem onsdag av Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi. Tallene viser at boligprisene sank med 1,0 prosent i juni i år. Et litt lavere marked er vanlig i juni, så sesonkorrigert var prisene uendret for juni 2018.

Normal utvikling

Carl O. Geving, administerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund er fornøyd med tallene:

– Dette er veldig bra, nå har vi fått en normalutvikling i juni måned og alt ligger til rette for et mer balansert boligmarked til høsten, kommenterer Geving.

Normalt marked til høsten: -Med forventninger om en god tilbudsside og en viss renteøkning er det mest sannsynlig at prisutviklingen vil bremse opp utover høsten, og vi kan forvente et noe sunnere marked over tid, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. (Foto: CF Wesenberg, Kolonihaven)

Flere boliger solgt

Det ble solgt 10.538 boliger i juni. Det er 9,3 prosent flere boliger solgt enn i juni 2017. Noe av dette skyldes nok at det i juni i år ikke var noen helligdager.

Totalt i år er det nå solgt 48.305 bruktboliger, noe som er høyeste tall siden 2015.

Selgere og kjøpere tror på markedet

Tallene viser at norske forbrukere har tro på boligmarkedet, sier Carl O. Geving:

-Aktivitetsnivået er høyt og både selgere og kjøpere har troen på markedet, dermed har vi fått en styrket tilbudsside samtidig som det er tilstrekkelig med kjøpere i markedet.

Han peker på at en renteøkning til høsten nok vil være med å holde boligprisene på et normalt nivå i høst:

-Med forventninger om en god tilbudsside og en viss renteøkning er det mest sannsynlig at prisutviklingen vil bremse opp utover høsten, og vi kan forvente et noe sunnere marked over tid, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Salgstiden går ned, men fortsatt lenger enn tidligere

Omsetningstiden for salg av boliger har i hele 2018 ligget vesentlig over de tidligere årene. I juni var snittomsetningstiden nede i 38 dager, og tallene for juni 2018 nærmer seg tallene for tidligere år, slik grafen under viser:

Omsettingtid boligprisene juni 2018
Omsettingstiden ned: Omsettingstiden i juni var i snitt på 38 dager (Grønn strek for 2018). Dette er nedgang fra mai. Omsettingstiden ligger fortsatt høyere enn de siste årene. (Kilde: EiendomNorge/Finn.no/Eiendomsverdi)

Slik endret boligprisene seg i juni

Her er boligprisene for juni. Tolvmånedersendring i parentes.

  • Oslo: -1,3 % (1,6 %)
  • Kristiansand: -0,8 % (0,6 %)
  • Stavanger m/omegn: -1,0 % (-0,3 %)
  • Bergen: -0,2 % (0,6 %)
  • Trondheim: -1,1 % (-0,5 %)
  • Tromsø: -1.0 % (0,7 %)

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Se mer her!

Del artikkel