Juridisk avdeling i NEF får flere spørsmål om hvilket regelverk som regulerer et salg der kjøper ønsker å videreselge boligen før den er ferdig oppført. Spørsmålene gjelder i hovedsak hvordan dette skal markedsføres, hvilken type kontrakt som skal brukes og når oppgjøret kan utbetales til henholdsvis selger og eventuelt utbygger. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke vurde ringer megler må gjøre for…
Når kjøper av bolig i et prosjekt vil selge videre
- Av: Redaksjonen
- 18. desember 2017
- Fagstoff, Forsidenytt

Juridisk avdeling i NEF får stadig spørsmål om hvilket regelverk som regulerer salg der en kjøper ønsker å videreselge boligen før den er ferdig oppført. Mange av spørsmålene gjelder hvilken type kontrakt som skal brukes, og spørsmålene gjelder altså selve lovvalget. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke vurderinger eiendomsmegler må gjøre for kunne avgjøre dette spørsmålet.
Av: advokat Nina Fodstad Skumsrud, Juridisk avdeling i NEF (Oppdatert desember 2017. Artikkelen stod første gang på trykk i Eiendomsmegleren nr. 8/2016)
Der en entreprenør og en kjøper har inngått en kontrakt om rett til fast eiendom med bolig under oppføring og kjøperen så ønsker å selge kontrakten videre, må eiendomsmegleren alltid gjøre en konkret vurdering.
I hvilke tilfeller kan eiendomsmegler medvirke til at Kjøper 1 (K1) transportere den allerede inngåtte kontrakten med entreprenøren til en annen forbruker etter reglene i kjøps- og avhendingslova? Når anses K1 å være næringsdrivende, slik at videresalget i stedet reguleres fullt ut av bustadoppføringslovas regler?
Svaret på disse spørsmålene avhenger av hvem videreselgeren (K1) er.
Transport av kontraktsposisjon
Der K1 er forbruker og ønsker å komme seg ut av kontrakten med entreprenøren, kan K1 transportere sin kontraktsposisjon forutsatt at utbygger aksepterer å skulle forholde seg til en ny kjøper (K2).
Det K1 i en slik situasjon reelt sett selger, er en rett for K2 til å tre inn i kontrakten mellom K1 og Entreprenøren. K2 overtar alle rettigheter og forpliktelser i kontrakten fra utbygger, slik den har vært mellom K1 og Entreprenøren.
I tillegg til at opprinnelig kontrakt mellom Entreprenør og K1 transporteres, bør det opprettes en kontrakt mellom K1 og K2 som gjenspeiler vilkårene for K2 inntreden i kontrakten mellom K1 og Entreprenøren. Denne kontrakten («Transportavtalen») reguleres av kjøps- og avhendingsloven. Transportavtalen har eksempelvis et punkt om hvilken pris K2 skal betale for å tre inn i kontraktsposisjonen.
I et stigende marked vil det som regel være slik at K2 betaler for å overta kontraktsposisjonen til K1. Prisen for kontraktsposisjonen (merverdien) forfaller til betaling ved signering av transportavtalen, men megler kan ikke utbetale denne merverdien til K1 (som nå er selger) før K2 har overtatt boligen og fått rettsvern for ervervet, jf. avhendingslova § 1-1 fjerde ledd.
Denne begrensingen i utbetalingen av merverdien gjelder der K2 er forbruker. NEF har avklart med Finanstilsynet at det å kreve merverdien innbetalt ved signering av transportavtalen er i samsvar med god meglerskikk.
Dersom K1 før han transporterer kontrakten har betalt et forskudd til Entreprenøren bør også dette reguleres i kontrakten mellom K1 og K2. K2 må da i tillegg til merverdien betaler inn til megler det K1 allerede har betalt som forskudd etter den opprinnelige kontrakten med Entreprenøren.
Det beløpet som K2 betaler inn for å dekke et slikt forskudd, har K1 rett til å få utbetalt fra megler straks entreprenøren har fått melding om videresalget. Slik melding gir K2 rettsvern for kontraktsposisjonen, og det er dette som skal til for at megler kan disponerer den del av innbetalingen fra K2 som referer til forskuddet til fordel for K1 (selger).
Megler må dog undersøke at delinnbetalingen fra K1 er sikret med nødvendige garantier fra entreprenør.

Forfatteren: Artikkelen er skrevet av Nina F. Skumsrud, advokat i NEFs juridiske avdeling. Har du behov for juridisk rådgivning? Ta kontakt!
Videresalg av boligen
Der K1 er å anse som næringsdrivende følger det av bustadoppføringslova § 1 første ledd bokstav b) if. at han ikke kan transportere en inngått kontrakt, men må selge på samme måte som utbygger har gjort. Dette betyr at det må inngås en egen kontrakt etter bustadoppføringslova mellom K1 og K2. Det betyr også at K1 må gi K2 de samme rettighetene som en forbruker ville ha fått etter en kontrakt med den opprinnelige selgeren/entreprenøren.
Les også: Videresalg av kontraktsposisjoner og skatt
K1 kan i den opprinnelige avtalen enten ha inngått en kontrakt etter bustadoppføringslova eller avhendingslova. Så lenge K2 er forbruker, må K1 – uansett hva slags avtale han selv har med opprinnelig selger – når han videreselger boligen som er under oppføring, sørge for at K2 får alle rettighetene han har krav på etter reglene i bustadoppføringslova.
Lovgiver har regulert videresalg på denne måte, fordi man ønsker å hindre spekulasjon. Når K1 må inngå kontrakt etter bustadoppføringslova og pådrar seg selv fullt oppfyllelsesansvar ovenfor K2 selv om det er enn annen (den opprinnelige selger) som står for oppføring av boligen, er tanken at dette kan hindre eller i alle fall minske spekulasjon.

Ulike regler for ulike kjøpere! Figuren viser hvilket regelsett som brukes for næringsdrivende og forburkere.
Den konkrete vurderingen – grensedragningen
Bustadoppføringslova definerer at en forbruker kun kan være en fysiske person. For å bli regnet som forbruker er det et vilkår at den fysiske personen «ikkje hovudsakleg handlar som ledd i næringsverksemd», jf. buofl. § 2.
Hvilke undersøkelser bør megler gjøre i sin vurdering om en fysisk person handler som ledd i næringsvirksomhet eller ikke?
I kommentarer til bustadoppføringslova utrykkes følgende:
- Det kan være vanskelig å avgjøre
- Departementet vil ikke regulere det spørsmålet spesielt
- Skatterettslig karakteristikk av aktiviteten kan gi rettledning, men er ikke avgjørende
- Det bør legges vekt på omfang, tidsrom og formål
Videre er det uttalt at dersom formålet med den første avtalen klart er gevinst ved videresalg, kan det argumenteres for at det å kjøpe helt ned til to boliger under oppføring innenfor et tidsrom på noen måneder, bør regnes som ledd i næringsvirksomhet. Dette selv om videresalget kommer senere.
Finanstilsynet har også berørt denne grensedragningen i sitt rundskriv nr. 6/2015 – Formidling av kontraktsposisjonar, hvor de blant annet skriver:
- Megler må ha rutiner som sikrer at slike videresalg ikke faller utenfor bustadoppføringslova i større utstrekning enn det reguleringen og hensikten med reguleringen tilsier
- Omsetningen bør som utgangspunkt bli regulert av bustadoppføringslova, med mindre videreselgeren sitt opprinnelige formål med kjøpet var å skaffe bolig til eget bruk eller til bruk for familiemedlemmer
- Det vil normalt være tilstrekkelig om videreselgeren sin skriftlige erklæring om formålet med kjøpet legge stil grunn, med mindre megleren har eller bør ha en annen kunnskap om videreselgeren sitt opprinnelige kjøp
Juridisk avdeling har mottatt henvendelse fra utbyggere som stiller spørsmål ved om meglere, i større grad enn det som er riktig, tillater at opprinnelig kjøper transporterer kontrakten i stedet for å videreselge boligen etter bustadoppføringslova.
Vår oppfordring er at eiendomsmeglerne, når en kjøper ønsker å transportere den inngåtte avtalen, tar seg tid til å undersøke K1s konkrete posisjon i tråd med vurderingene nevnt ovenfor. Er eiendomsmegler i tvil om K1, selv om han er en fysisk person, er å anse som forbruker bør man avstå fra å medvirke til transport av den opprinnelige avtalen.
Relaterte Artikler
-
Når kjøper i prosjekt vil selge videre
-
Må man overta kompostbinge når man kjøper bolig?
En boligkjøper spør om man kan kreve at selgeren fjerner komposthaugene i hagen når de skal flytte inn. "Det står 2 kompostbinger i hagen til hageavfall. De er snekret i plank og inneholder kompost som løv og gress. Kan kjøper kreve de fjernet når de stod der på visning?" Dette var spørsmålet jeg fikk fra en boligkjøper her forleden. Dette er noe en del…
-
Må navnet mitt stå i avisen når jeg kjøper bolig?
En stund etter boligsalget vil ofte avisene ha oversikt over "kjøpt og solgt" med navn på selger og kjøper. Kan man slippe å stå der? Av: Forbrukerrådgiver i bolighandelen Carsten Henrik Pihl De aller fleste lokalaviser har oversikter over boliger som er omsatt i området den siste tiden. Det samme gjelder for prisoversikter på nettsider ala "Sjekk hva boligen din er verdt". I disse…
-
Slik kjøper du bolig
Kjøp bolig med hodet, ikke med hjertet! Dette er vår guide til boligkjøpet. Her skal du få svar på spørsmålene du har knyttet til det å kjøpe en ny bolig. Les gjennom guiden, eller les den stykkevis og delt. Her kan du lese om de ulike trinnene i bolighandelen: Du finner også link til de ulike trinnene i menyen til høyre (under på mobil).…
-
Flere kjøper bolig sammen
Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) 6. april 2021 Samkjøperindeksen til Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita viser at andelen førstegangskjøpere som kjøper bolig sammen med andre steg mot slutten av 2020. Dette gjelder spesielt for Oslo. Samkjøperindeksen er en indikator på hvor dyrt det er for førstegangskjøperne å etablere seg på ulike steder i landet. Samkjøperindeksen har gjennomgående falt noe gjennom de siste 10 årene, fra…
-
7 tips til boligsalget - Slik går du frem når du skal selge bolig
Planlegger du å selge boligen din? Her ser du hvordan du skal gå frem når du skal selge, og hva du skal tenke på. Det å selge bolig handler ikke bare om å selge en gjenstand. Du skal faktisk selge hjemmet ditt. Og det er noe av det dyreste du eier. Derfor er det viktig at du som selger er godt forberedt i prosessen. Artikkelforfatteren…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Norges Eiendomsmeglerforbund 28. juni 2022
- Solgt for 1,1 milliarder kroner 27. juni 2022
- Dette skriver avisene om norsk økonomi mandag 27. juni 27. juni 2022
- P4 Nyheter 27.06.2022 08:00 27. juni 2022
- Ambita 26. juni 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 26. juni 2022
- Rekordlav andel sekundærboliger: – Så lenge kostnadene går opp, vil avkastningen gå ned 26. juni 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no