bergen ovenifra

Nedgang i boligmarkedet

Boligprisene i Norge sank i gjennomsnitt med 1,3 prosent i juli 2024.

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 6,6 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 050 662 kroner ved utgangen av juli.

Boligomsetningen har vært relativt høy i feriemåneden juli. Etterspørselen etter små leiligheter er sterk, spesielt i Oslo hvor tilbudet er vesentlig lavere enn behovet etter 17 år med en rigid leilighetsnorm som hindrer at det bygges boliger som mange har råd til. Markedet preges samtidig av en forventning om at prisene vil stige på sikt. Vi forventer at denne effekten vil forsterkes i august, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Mange salg

I juli ble det solgt 5.135 boliger i Norge, noe som er 22,3 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023.

Så langt i år er det solgt 58.261 boliger i Norge, noe som er 5,4 prosent flere enn i samme periode i 2023.

I juli ble det lagt ut 3.713 boliger for salg i Norge, noe som er 0,3 prosent flere enn i samme måned i 2023.

Det tok i gjennomsnitt 62 dager å selge en bolig i juli opp fra 41 dager i juni. Kortest salgstid hadde Bergen med 22 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 104 dager.

Forskjeller i prisutviklingen

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Fredrikstad/Sarpsborg med sesongjustert oppgang på 0,8 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Ålesund m/omegn med en sesongkorrigert nedgang på 1,5 prosent.

Sterkest utvikling så langt i 2024 har Bergen med 9,2 prosent.

Rentekutt i høst?

Vedvarende høye renter kan legge en demper på aktiviteten i bruktmarkedet, men er først og fremst et problem for boligbyggingen som allerede er hardt rammet av høye kapitalkostnader. Sommeren har vært preget spekulasjoner om Norges Bank vil sette opp renten for å styrke kronen. Samtidig trekkes renteforventningene ned av uroen i finansmarkedene som knyttes til oppbremsing i realøkonomien. Vi tror at Norges Bank må følge trenden i Europa og USA og starte rentekuttene denne høsten. Dersom rentene faller vil etterspørselen øke og vi kan få en gradvis oppgang i boligbyggingen. Det vil lette litt på situasjonen for førstegangskjøpere, men samtidig bidra til press på boligprisene, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Del artikkel