• Annonse
Hus i Stavanger

Topp 10 ting å gjøre i Stavanger

Opplev Stavanger og regionen – her på kanten av Norge, Edge of NorwayⒸ. Utforsk Gamle Stavangers hvite trehus, Fargegaten og Nuart Street Art gatekunst. Nyt lokale råvarer på restaurant og gå på oppdagelsesferd i lokale butikker. Ta et fjordcruise for å oppleve ikoner som Lysefjorden, Preikestolen eller Kjerag. Stavanger har alt – historie, kultur, mat, shopping og natur. Her gir vi deg høydepunktene.

Av: Region Stavanger/Edge of Norway | Dette innholdet ble først publisert i Eiendomsmegleren – utgave 5 2023.

1. GAMLE STAVANGER

Den gamle delen av byen er et av stedene du må besøke når du er i Stavanger. Området som også kalles for Straen består av 173 trehus som ligger idyllisk til like ved havnen i Stavanger. De fleste husene er malt i hvitt, de er små og litt sjarmerende skjeve, men du ser at det er et nabolag som setter sin stolthet i at hager og uteområder skal være på sitt aller beste. Fra våren og utover sommeren blomstrer det i hver en blomsterkasse og hvert et bed, og en rusletur langs den brosteinlagte gågaten Øvre Strandgate er en fin opplevelse. Her bodde sildefiskere og fabrikkarbeidere med sine familier i sildens storhetstid i Stavanger. I en tidligere hermetikkfabrikk finner du IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum, et museum hvor du opplever utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri, og om menneskene som gjorde den stor. Les mer om Gamle Stavanger og IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum.

Hus i gamle Stavanger
Gamle Stavanger. Foto: Knoff / Sven Erik Knoff
Turister i fargegaten i Stavanger
Fargegaten i Stavanger. Foto: Brian Tallman Photography

2. FARGEGATEN

Fargegaten er en av de gatene i Stavanger du mest sannsynlig allerede har sett bilder av på sosiale media. Det er en Instagram-favoritt for mange. Gaten var tidligere en litt glemt del av byen som fikk sin renessanse etter at ildsjelen Tom Kjørsvik fikk ideen om å male byen i spreke farger. Sammen med kunstneren Craig Flannagan ble det utarbeidet en fargeplan, og litt etter litt ble gaten opplivet og fikk den ikoniske statusen den har i dag. Les mer om Fargegaten.

3. NORSK OLJEMUSEUM

Museet er et av de mest populære museene i Stavanger. Selve bygningen gjør den verdig et besøk. Umiskjennelig langs havnepromenaden ligger den formet som en oljeplattform. Museet i seg selv forteller den viktige historien om hvordan oljen ble funnet og hvordan den blir utvinnet. I tillegg har den flere interaktive utstillinger samt steder for de minste å boltre seg på, noe som gjør museet til et av barnas favoritter også. Les mer om Norsk Oljemuseum.

Norsk oljemuseum
Norsk Oljemuseum. Foto: Knoff / Sven Erik Knoff
Sverd i Fjell i Hafrsfjord, Madla
Sverd i fjell. Foto: Travel Faery / iStockphoto.com

4. SVERD I FJELL

Ved Hafrsfjord like utenfor Stavanger finner du monumentet Sverd i fjell (Fritz Røed (1928-2002). Historien forteller at det var i det nærliggende området Harald Hårfagre samlet Norge til et kongerike i 872. Monumentet er til minne om slaget, og består av tre sverd som er satt ned i bakken, som står for fred, enhet og frihet. Dette er også en populær badeplass, hvor du også finner den populære iskiosken Is Paradis. Les mer om Sverd i fjell og Is Paradis.

5. JERNALDERGÅRDEN

Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, ca. 350 – 550 e.Kr. Som det eneste i sitt slag i Norge, er gården gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden. De tre husene er innredet med utstyr og husgeråd, og det brenner levende ild på de opprinnelige ildstedene. På Jernaldergården blir du møtt av husfruen, og er du heldig får du smake på husfruens ferske hellekaker som er stekt på glørne. Det gir en underlig følelse å sitte slik og vite at rundt akkurat dette ildstedet satt en familie for 1500 år siden! Les mer om Jernaldergården.

6. FJORDOPPLEVELSER MED UTGANGSPUNKT I STAVANGER

Fjordcruise fra Stavanger er mulig hele året, enten du velger en helektrisk katamaran fra Rødne Fjord Cruise eller en fartsfylt RIB-båt med Fjord Events eller Stavanger RIB. Du kan også velge å oppleve fjord og skjærgård i VIP-stil i de luksuriøse yachtene til Private Cruise eller Lysetur AS. Fra 11. mai kan du også besøke den helt utrolige, tropiske hagen, Flor & Fjære, et naturparadis som du ikke skulle tro ligger like utenfor Stavanger. Les mer om fjordturer, båtturer og pakketurer.

Mennesker på båt i lysefjorden
Lysefjordcruise. Foto: Fabel media/Edge of Norway
gatekunst på en bygning i Stavanger
Street art Stavanger. Foto: Brian Tallman Photography

7. KUNST OG STREET ART I STAVANGER

Se verk fra Stavangers svar på art nouveau, Frida Hansen på Stavanger kunstmuseum. Her opplever du også de nasjonale kunstskattene fra Kitty Kielland, Lars Hertervig, Edvard Munch, Christian Krogh og Harriet Backer. I tillegg har museet flere interessante temporære internasjonale utstillinger i løpet av året. Takket være Nuart som i over 20 år arrangerte gatekunstfestivalen Nuart Festival i Stavanger, så er byen og regionen Norges gatekunsthovedstad uten sidestykke. Du finner verk både i bygd og by fra flere anerkjente gatekunstnere fra både Norge og utlandet. Til og med lokale busser fra Kolumbus er dekket med gatekunst. Les mer om Stavanger kunstmuseum og gatekunsten i Stavanger.

8. VIKING HOUSE

Viking House er et besøkssenter i verdensklasse som formidler historien om vikingtiden i regionen gjennom VR-teknologi. Gå ombord i vikingskipet og bli med på et eventyr. Reis tilbake i tid og opplev VR-filmen «Den første kongen». Den handler om sagaenes fantastiske beretninger om Harald Hårfagre og slaget i Hafrsfjord i 872 der Hårfagre samlet Norge til ett rike. Du får oppleve Norges spennende historie og kulturarv slik du aldri har sett det før. Les mer om Viking House.

Vikinger på viking house i Stavanger
Viking House Stavanger. Foto: Ferdinand B Alst / Viking House

9. SPISE GOD MAT

Visste du at Stavanger er en av de få byene i Norge med flere MICHELIN-stjernerestauranter? Stavanger er så heldig å ha et drøss av talentfulle kokker og matfolk. Flere nasjonale og internasjonale matentusiaster utpeker Stavanger som den ypperste matbyen i Norge. Stavanger fikk en stjerne i 2016, da på grunn av restauranten RE-NAA, som etter dette har fått (og beholdt!) enda en stjerne i MICHELIN Guide Nordic. Sven Erik Renaa og Torill Renaa er ildsjelene bak to-stjernerseventyret RE-NAA, og superparet tilfører stadig nye matkonsepter til Stavangers matkart. Den kritikerroste restauranten Sabi Omakase med Roger Asakil Joya i spissen fikk sin MICHELIN-stjerne i 2017, og har siden beholdt denne. I tillegg har Stavanger-restauranten K2 en MICHELIN-stjerne. Restaurantene Tango, Bellies, Sabi Enso, Bravo og Söl har også utmerkelser fra MICHELIN, et sterkt vitnesbyrd til regionens status som matregion i Norge. Finn de eksklusive restaurantene i Stavanger-regionen. Her finner du alle restauranter i Stavanger-regionen.

Stavanger havn og sjøhus
Stavanger havn og sjøhus. Foto: ©Brian Tallman Photograpy

10. SHOPPING

Gå på shopping! Stavanger-regionen byr på alt fra internasjonale merkebutikker til små, lokale nisjebutikker. Topp anbefalinger er Chili Chocolate for deg som er glad i noe søtt, Oleana for deg som liker prisvinnende design eller Fjällräven og Helly Hansen for deg som elsker turklær. Eller hva med en lokal smykkedesigner som inviterer deg inn i verkstedet sitt? Tone Tandrevolds kolleksjon er inspirert av Norge. Store handlesentre har regionen selvsagt også, både Kvadrat og Norwegian Outlet er shoppingfavoritter blant både lokale og tilreisende. Se alt av shopping.


NEF Landsmøte & Vårkonferanse 22-24 mai 2024 i Stavanger

NEFs landsmøte og vårkonferanse er et høydepunkt i bransjen for eiendomsmeglere: her samles eiendomsmeglere fra hele landet i Stavanger og i tillegg til landsmøtet er det mulig å få med seg både nyttige kvalitetskurs og hyggelig sosialt påfyll sammen med bransjekollegaer!