BAD2_06

Smarte baderom

Interiørarkitektens råd til boligmeglere.

Av: Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar, Monn Interior Architects – Dette er første del i en serie med faglige tips som boligmeglerne kan dra nytte av i sin kunderådgivning, og artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 2 2023

Smarte baderom

    Badet er, sammen med kjøkkenet, boligens dyreste rom. Den løsningen som velges, må stå seg lenge. Eiendomsmeglernes råd vil derfor være spesielt verdifulle på dette området.

    Et gjennomtenkt bad handler om fire elementer: konsept, planløsning, belysning og materialer. Kostnadene gjør at planleggingen må være grundig, og det finnes ingen quick fix- løsning. «Operasjon bad» kan ikke sammenlignes med fornyelse av interiøret i boligens øvrige rom.

    Konsept

    Aller først må man bestemme seg for hvilken type bad man er ute etter. Dette grunnleggende valget påvirker kravene til innredning, belysning, farger og materialer. Noen trives best med en kjapp dusj – andre foretrekker et langt bad med telys og champagne. I det første tilfellet bør alt fungere så effektivt som mulig. I det andre er det spa-følelsen vi er på jakt etter.  Dersom ett bad skal deles av mange personer, er den første løsningen å anbefale.

    Stilen kan være klassisk, romantisk, industriell, moderne osv.  Ytterpunktene er de to nevnte variantene. Poenget er å velge den atmosfæren man er komfortabel med over tid slik at det ikke raskt må gjøres store endringer.

    Dersom man er så heldig at man har to bad, kan løsningen være å innrede ett av hver type. Hjemme hos oss har vi både et lyst morgenbad og et mørkt kveldsbad.

    Det stemningsfulle kveldsbadet
    Det effektive morgenbadet 

        

    Planløsningen

    Neste trinn er planløsningen. Den må være gjennomtenkt, og her snakker vi om   millimeterpresisjon. Nøyaktige, målsatte tegninger er helt nødvendig, og noen elementer gir seg selv: Ideelt sett trenger man 90 x 90 cm til en dusj, gjerne med innfelte nisjer til shampoo! Badekaret bør helst være 180 cm langt og gjerne ha en champagnekant til såpe (og champagne). Vaskemaskinen måler 60 x 60 cm, men husk at det må være ekstra rom til røropplegg på baksiden.  Toalettet trenger plass både foran og på sidene, og et eventuelt dusjtoalett må ha strøm. Selv har jeg en regel om at toalettet bør være det første man kommer til, men ikke det første man ser. Toalettet er ingen trone.

    Belysning

    Rett lyssetting skaper riktig stemning. Lysets fargetemperatur angis i kelvin, og min anbefaling er å bruke 2700 kelvin eller høyere som gir en fin varm tone.

    Downlights er praktisk, men unngå plassering rett over toalettet eller rett over vasken. Tenk som en scenograf og bruk ledlys i nisjer, under benker og inne i skap. Det fremhever detaljer og gir et eksklusivt preg samtidig som det blir mulig å dele badet inn i soner ved hjelp av lyseffekter. Innfelte ledstriper i himlingen inntil veggen «vasker» veggen med lys og kan brukes til å rette oppmerksomheten mot f.eks. en spesielt spennende flis.

    Materialer

    Materialene må først og fremst egne seg for bad. De må være vaskbare og slitesterke, ikke for porøse, og de må tåle fukt. I tillegg bør de selvsagt bygge opp under det overordnede konseptet. Materialene som legges på gulvet, på veggene i dusjen og i taket er kritiske for badets levetid.

    Fliser er den vanligste løsningen, men det er fullt mulig å tenke annerledes når det gjelder veggene utenfor dusjen. Dersom alt flislegges, reduseres muligheten for å fornye badet på et senere tidspunkt. Våtromsmaling er langt billigere og gjør det enklere å forandre uttrykket. Velger man en kombinasjon av fliser og maling, får man det beste fra to verdener, dvs. fordelene ved begge løsninger.  Microsement kan også være flott dersom man liker et røft uttrykk med spill i veggene.

    Smarte løsninger

    Oppbevaringsplass:

    • lang benkeplate med dype skuffer under 
    • speilskap med skyvedører som dekker hele veggen over benkeplaten
    • egne veggnisjer til sjampo og såpe inne i dusjen
    • skap som utnytter hele takhøyden
    • innfelte skap i nisjer

    Praktisk i hverdagen:

    • to servanter slik at flere familiemedlemmer kan pusse tenner samtidig
    • sittebenk inne i dusjen – til barn, eldre og den som skal barbere seg
    • stikkontakter inne i skap

    Stemningsskapende:

    • veggnisjer til telys
    • farget lys som gjør at atmosfæren kan varieres
    • dimmere  
    • champagnekant på badekaret
    • mørke fliser og gjerne mørkt tak

    Del artikkel