• Statistikk og analyser
Førstegangskjøpere - Bilde av Tatiana Syrikova fra Pexels

Fortsatt svak oppgang for førstegangskjøpere i boligmarkedet

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 23. august 2024

Antall førstegangskjøpere i Norge fortsatte å øke også årets andrekvartal. Det er dermed andre kvartal på rad med økning, etter en sammenhengende nedgang siden 2021, viser NEFs førstegangskjøperstatistikk*.

Til tross for høye rentekostnader og stigende boligpriser viser statistikken en liten økning i antallet førstegangskjøpere i første halvår 2024.

Oppgangen hittil i 2024 kom til tross for oppgang i boligprisene på nyåret, og kan trolig sees i sammenheng med høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter.

Forventninger om høy boligprisvekst de nærmeste årene, blant annet som følge av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, kan også ha bidratt til en frykt for at «toget går» om man ikke kommer seg raskt inn i boligmarkedet. Nivået på antall førstegangskjøpere er fortsatt lavt på landsbasis. Det er kommunene med Stor-Oslo, Stavanger og Kristiansand som trekker landsgjennomsnittet opp.

– Det er litt overraskende at oppgangen har vedvart i to kvartaler, men kan forklares med økt kjøpekraft, forventning om rentefall, og prognoser for prisvekst som utløser mer foreldrehjelp, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. 

– Det er spennende at nabokommunene til Oslo stiger så mye og er tett på 2021-nivå. Det ser ut som mange «rømmer» Oslo til fordel for er mer tilgjengelig boligmarked i randsonekommunene hvor det er bygget mer og prisene noe lavere, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. 

– Vi er tviler likevel sterkt på at veksten i førstegangskjøpere kommer til å fortsette i tiden som kommer ettersom svak boligforsyning forventes å heve terskelen til boligmarkedet de kommende 2-3 årene. En joker er imidlertid renten, dersom den faller sterkere enn forventet kan det stimulere flere førstegangskjøpere, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

*NEFs førstegangskjøperstatistikk bygger på tall fra Ambita og er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse.

Statistikk og analyse med nasjonale, regionale og kommunale tall er presentert i vedlagte rapport:

For flere kommentarer kontakt:

Carl O. Geving, administrerende direktør – 91582454 – bilder av ham kan lastes ned her.

Om dere ønsker kontakt med NEFs lokalrepresentanter, finner dere kontaktinformasjon her.

Del artikkel